Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

MS basketbalistů v Česku? Federace chce jít do boje o šampionát v roce 2027

Česká basketbalová federace se chce ucházet o pořadatelství základní skupiny mistrovství světa mužů v roce 2027. O možnosti už proběhly nezávazné diskuse s prezidentem FIBA Europe Turgayem Demirelem. Získat pořadatelství nicméně nebude snadné, velkou roli bude hrát i finanční náročnost celé akce.

"Rok 2027 je cíl. Nikdy nezískáme (celé) mistrovství světa, ale kdybychom získali skupinu, bude to v historii asi poprvé a naposledy, kdy by se nám to povedlo," uvedl předseda ČBF Miroslav Jansta.

"Proto bych byl rád, aby vydržel kvalitní tým a aby se stát pochlapil," dodal Jansta během nominace na kvalifikaci mistrovství Evropy, jehož skupinu bude Česko pořádat v září 2021 v pražské O2 areně.

Je nám líto, video expirovalo.
Praha bude v roce 2021 hostit ME basketbalistů

O pořadatelství MS v roce 2027 by se mělo rozhodovat za tři roky. "Bude osm pořadatelských měst a jedno z nich by mělo být finálové. Poplatek za pořádání mistrovství světa je 50 milionů eur. To pošlete FIBA jen za to, že to dostanete. To jsou neskutečné sumy a je o to rvačka," nastínil Jansta poznatky z debaty s Demirelem.

"Zná situaci v Evropě a má představu, že by se to hrálo na větších stadionech. Nejspíš na fotbalových, které budou mít zataženou střechu," prohlásil Jansta.

Takovou arénou ale Česká republika v současnosti nedisponuje. Z minulosti pouze existují plány na postavení národního stadionu a hovořilo se o případných několika lokalitách: např. Letné, Strahově či Letňanech. Vždy ale zůstalo pouze u vizí. Kritici dlouhodobě argumentují zejména obrovskými finančními náklady a chabou využitelností takového stadionu.

Mistrovství světa, o jehož pořadatelství v roce 2023 se podělí Filipíny, Japonsko a Indonésie, se od loňského turnaje v Číně rozrostlo z 24 na 32 účastníků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články