Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Modlila jsem se, aby tam míč dolétl, říká vítězná střelkyně Hanušová

Debrecín - Že z Aleny Hanušové roste opora basketbalové reprezentace, to se ukázalo už v minulých zápasech mistrovství Evropy. Ale svůj největší kousek si nechala zatím na nejdůležitější moment turnaje. V poslední vteřině duelu s dosud neporaženým Běloruskem proměnila trojku přes obránkyni a zařídila vítězství 73:70, které pootevřelo Češkám čtvrtfinálovou bránu.

Alena Hanušová
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

"Přitom jsem si myslela, že to bude krátká střela. Modlila jsem se, aby tam dolétla, a když mi proletěla obroučkou, hrozně se mi ulevilo," řekla Hanušové. Dosud přitom v reprezentaci a svém klubu USK Praha plnila spíše roli náhradnice a hráčky sbírající zkušenosti. Nyní už se ale stává klíčovou hráčkou.

"Byla to moje první příležitost rozhodnout utkání za národní tým. Myslela jsem, že to na sebe vezme Katka Elhotová, které to padalo, ale dala mi důvěru. Rozhodnout utkání na mistrovství Evropy a ještě k tomu tak důležité, které může rozhodnout o naše postupu, to je neskutečná radost. O to větší, když jsem viděla, jakou radost z toho mají holky," líčila nadšeně.

Čtyřiadvacetileté rodačce ze Sokolova při klíčové střele pomohlo, že netrpí nervozitou. "Holky se mi smějí, že jsem flegmatik, ale teď se to hodilo," řekla Hanušová. "Nepřemýšlela jsem o tom, šoupla to tam a doufala jsem, že to tam padne. Jen se modlíte, aby to tam zapadlo. A já se modlila hodně," dodala.

Za hvězdu utkání se však nepovažuje. "Já nejsem hvězda. To spíš Čaki (Kateřina Elhotová), ta dala pětadvacet bodů a nebýt jí, tak by nám ty Bělorusky už dávno utekly. Takže ona je největší hvězda zápasu," pochválila spoluhráčku. Sama se do utkání těžko dostávala. Oproti předchozím utkáním se výrazněji neprosazovala a střelbu měla úspěšnou jen z 33 procent.

"Do zápasu jsem ji posílal naněkolikrát. Snažil jsem se ji do utkání dostat tím, že jsem ji posadil a znovu poslal do hry. Jsem rád, že se jí nakonec povedlo se chytit. Ze začátku to totiž nebyla její hra," řekl trenér Lubor Blažek. Nakonec ale dala Hanušová důležitý koš, pomohla v obraně a vše rozhodla trojkou.

Věří, že cenná výhra pomůže týmu i posílit sebevědomí. "Každopádně, Bělorusky porazily zatím všechny. Ne že by se nás další soupeři zalekly, ale dají si na nás větší pozor. Ví, že dokážeme porazit stoprocentní Bělorusky. Sebevědomí to zvedne i obraně. Ubránit je na sedmdesát bodů je slušný výsledek," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články