Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Mladým basketbalistkám spadlo do klína tuzemské MS, chtějí čtvrtfinále

Praha – Český basketbal čeká zkraje léta velká akce. Mladé reprezentantky do sedmnácti let budou bojovat na mistrovství světa, které se navíc koná po problémech původních slovenských organizátorů v České republice, přesněji v Plzni a Klatovech. Během týdne čeká basketbalistky základní skupina a osmifinále. A právě postup mezi nejlepších osm je dle asistenta trenéra Petra Kapitulčina hlavním cílem českých hráček.

Je nám líto, video expirovalo.
Host sportovních zpráv: Asistent trenéra basketbalistek U17 Petr Kapitulčin

České basketbalistky do šestnácti let se loni v srpnu probojovaly do finále mistrovství Evropy, které se hrálo v Portugalsku. Tam sice o pět bodů podlehly Španělsku, ale trochu překvapivě postoupily na mistrovství světa do sedmnácti let.

"Na postup na mistrovství světa jsme ani příliš nemysleli, byl to spíše takový sen. Nicméně se složil dobře fungující tým, který svou kvalitou a bojovností urval rozhodující zápasy. Poté byl na vítězné vlně a dotáhl to až do finále," popsal lehce nečekanou cestu Kapitulčin.

To navíc basketbalistky ještě netušily, že je nakonec čeká domácí šampionát, který startuje 28. června a potrvá až do 6. července. Původně se totiž mistrovství mělo konat na Slovensku, nicméně tamní basketbalová federace neplnila své závazky vůči té mezinárodní, a tak nakonec padla volba na Česko.

Zápasy českého týmu v základní skupině
zdroj: ČT sport

"Hledal se náhradní pořadatel a v tomto šibeničním termínu byla ochotná uspořádat mistrovství naše federace. Pro český basketbal je to skvělé, může to být motivací pro mladší hráčky," uznává Kapitulčin. Jedním dechem ale dodává, že tým bude v domácím prostředí pod větším tlakem.

Reprezentantky hrají ve skupině A v Klatovech, postupně je čekají Korea, Maďarsko a Kanada. Po zápasech ve skupinách si všech 16 zúčastněných týmů zahraje osmifinále. Pak se pokračuje tradičním vyřazovacím způsobem. A cílem je dostat se do Plzně.

"Všechny týmy postupují do osmifinále a skupina se hraje o nasazení do vyřazovacích bojů. Naším cílem by tedy mělo být skončit co nejlépe, abychom narazili na papírově slabší tým. Klíčové utkání, které rozhoduje o úspěchu a neúspěchu, ale přijde ve středu 2. července, kdy se utkáme o to, jestli postoupíme mezi nejlepších osm a tím pádem do finálových bojů v Plzni," říká Kapitulčin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články