Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Měli jsme na to, abychom tu i s touto sestavou vyhráli, litoval Jelínek

Přestože v úvodu kvalifikace o postup na mistrovství světa 2023 nastřílel David Jelínek 31 bodů, netajil po utkání na hřišti Bosny a Hercegoviny zklamání z konečné prohry 90:97. Svěřenci Ronena Ginzburga doplatili podle něj na výpadek ve třetí čtvrtině, v níž přišli o dvanáctibodový náskok a prohráli ji poměrem 11:31. Jednatřicetiletý hráč přesto věří, že i přes absence řady hvězd ukázal národní tým do dalších zápasů sílu.

David Jelínek
zdroj: AP autor: Charlie Neibergall

"Za těch 31 bodů jsem rád. Těší mě, že jsem mohl tým táhnout a pomoci klukům. Nakonec tomu ale chyběla třešnička v podobě vítězství, takže i přes ten dobrý výkon panuje nyní trochu smutek. Měli jsme na to, abychom tu i s touto sestavou, která by nebyla za normální situace adekvátní, vyhráli. Je to škoda," řekl Jelínek.

Češi měli zápas dobře rozehraný a díky 11 trojkám vedli po první půli 56:44. Domácí však ve druhé části i za pomoci bouřlivého publika duel za pět minut vyrovnali a následně otočili.

"Prohráli jsme si to určitě třetí čtvrtinou. V průběhu zápasu tam bylo víc věcí. Hořeli jsme na jejich útočných doskocích a měli ve třetí čtvrtině hodně ztrát, protože nás začali tvrdou obranou presovat," poukázal Jelínek na 19 českých ztrát oproti devíti bosenským.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté vstoupili do kvalifikace MS porážkou v Bosně

Po třetí části už domácí vedli 75:67, a přestože Jelínek v závěrečné desetiminutovce nastřílel 12 bodů, domácí v závěru drama nepřipustili.

"Dostali se tou šňůrou do zápasu, jejich publikum ožilo a začali věřit tomu, že to mohou dotáhnout do konce. Je fakt, že jsme ještě bojovali a byli v jeden moment o dva body zpět, ale oni si už věřili, že to můžou zvládnout a s publikem toho i dosáhli," konstatoval Jelínek.

Národní tým prohrál na doskocích 33:29, přičemž se projevila i absence pivotů Jana Veselého, Ondřeje Balvína nebo Patrika Audy. Patnáct bosenských doskoků bylo navíc útočných.

"Neměli jsme tak dlouhý roster jako oni a na konci asi měli síly, které my už ne. Přesto jsem věřil celou dobu, že to můžeme zvládnout. Bojovali jsme, ale na konci tam přeci jen byly nějaké chyby a pod košem nás celkem školili," uznal Jelínek.

Navzdory prohře však podle něj ukázal obměněný reprezentační tým sílu. "Stoprocentně. I přes ty absence jsme měli šanci vyhrát. V první půli jsme hráli dobře, ve třetí čtvrtině bohužel se to trochu projevilo, ale nakonec jsme bojovali až do konce," doplnil basketbalista Andorry.

V dalším utkání čeká český tým v pondělí doma Litva, která porazila Bulharsko. Do další fáze ze skupiny F postupují tři týmy, přičemž si s sebou berou všechny dosažené výsledky.

"Přestože to nebude moci být s publikem jako tady, věřím, že nás i v tom menším počtu poženou lidé dopředu. Litva bude asi silnější soupeř, ale hrajeme doma. Musíme se poučit z chyb, co nejlépe se v krátké době připravit a zase zkusit překvapit," dodal Jelínek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články