Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Stačí mi velet na hřišti, v kolektivu nemusím být výrazná, říká rozehrávačka Hamzová

V jednadvaceti letech patří mezi hlavní opory basketbalové reprezentace, i když je teprve na druhém mistrovství Evropy. Rozehrávačka Eliška Hamzová v prvním utkání s Itálií přispěla čtrnácti body k výhře 61:58 a řídí hru týmu trenérky Romany Ptáčkové. Basketbalistka, která se potýká s nachlazením, věří, že omlazený tým má velkou perspektivu a může na šampionátu uspět. Další zápas českého celku s Izraelem můžete sledovat od 16:45 v přímém přenosu na ČT sport i ČT sport Plus.

Eliška Hamzová
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Roli mám úplně jinou než před dvěma roky. A mistrovství je jiné i vzhledem k tomu, že před dvěma roky byl covid, takže jsme byly pořád zavřené na hotelu. Tady je okolí moc hezké, máme přístup k moři, můžeme se jít aspoň na chvíli projít, takže to také udělá hodně. Je skvělé, že nemusíme být pořád zavřené na hotelu," řekla Hamzová.

"Myslím, že tým vnímá, že bude déle pospolu. Utváří se dobrý kolektiv. Nálada samozřejmě hodně stoupla po prvním vítězství, dokázaly jsme se zvednout, i když jsme prohrávaly o 14 bodů. Bohužel přišel trošku návrat do reality s Belgií, která tu ale má asi nejlepší tým a je velkým kandidátem na zlato. Výsledek nebyl moc hezký, ale je to zkušenost," podotkla Hamzová.

Každá taková zkušenost je podle ní důležitá. "Kdybychom někomu v listopadu řekly, že tenhle tým vyhraje první zápas na mistrovství Evropy nad Itálií nebo že vůbec na šampionát postoupí, tak by lidi asi byli překvapení. Je to o nabírání zkušeností, třeba Belgie na tom byla před deseti roky hodně podobně, ale jádro se vyhrálo, hráčky zůstaly spolu a je vidět, že každým rokem jsou lepší a lepší a teď mají asi největší top formu. Je na nich hrozně vidět, že jsou silné individuality, ale herně si rozumí a jsou sehrané. To hraje také velkou roli," řekla.

Nenápadná režisérka hry

Na hřišti řídí hru, mimo si nechává poradit. "V herním pojetí jsem momentálně hlavní rozehrávačka, ale myslím, že o hře mluvíme všechny dohromady, často si s Káčou Zeithammerovou, se kterou se na rozehře střídáme, necháme radit od starších. Bříza (Renáta Březinová) s Vyo (Terezou Vyoralovou) nám často poradí. Ale v kolektivu jsem spíš nenápadná, stačí mi velet na hřišti, nemusím být v kolektivu výrazná," uvedla.

Její maminka Romana pomohla také na pozici rozehrávačky ke stříbru na ME 2003 nebo k pátému místu na olympijských hrách o rok později. Otec Jiří je bývalý manažer brněnských Žabin a nynější šéf českého biatlonu. "Srovnávání s mamkou bylo hlavně na začátku, samozřejmě bude pořád, ale už to moc nevnímám. V Česku už jsem si vybojovala svoje místo, už to není, že by to za mě mamka dokázala. Samozřejmě je super, čeho dosáhla, ale každá jsme jiná, musely jsme si tím projít obě," prohlásila Hamzová.

Budoucí učitelka

Studuje pedagogickou fakultu ve 2. ročníku. "Obor zeměpis a přírodopis pro druhý stupeň. Takže až dodělám magistra, budu moct učit na druhém stupni tyto dva předměty. Hledala jsem nějaký kompromis, protože mě bavily oba předměty, zároveň jsem chtěla studovat při sportu. Tohle vyšlo jako nejlepší řešení, navíc mě baví i práce s dětmi, takže asi by mi nevadilo v budoucnu dělat učitelku," prozradila Hamzová.

Skloubit basketbal se studiem bylo hlavně v této sezoně náročné. "Příprava byla většinou ve všední dny, takže všechny zkoušky mě ještě čekají. Některé hned, jak přiletím, další zase až po prázdninách. Uvidíme, občas je to těžké skloubit, ale nemůžu to lámat přes koleno, momentálně mám na prvním místě basket, protože Evropa je něco, co člověk nechce jen tak vypustit. Školu budu řešit, až se vrátíme," doplnila.

Může se na ME ukázat

Opora Žabin Brno počítá s tím, že se v budoucnu vydá na angažmá do zahraničí. Na šampionátu má možnost se ukázat možným zájemcům. "Je to hlavně srovnání s top evropskou špičkou. Letos je to tady kromě Belgie hodně vyrovnané, zatím to vypadá, že může hrát každý s každým. Je to určitě příležitost dostat se do top basketu zase jinak než třeba v klubu přes Eurocup. A basketbalové prostředí tenhle turnaj sleduje, určitě je to příležitost udělat si jméno pro další případné angažmá," podotkla.

Školu chce dokončit. "Je to důležité, abych pak po kariéře mohla pokračovat. Neříkám, že ji dokážu udělat jako běžní studenti, asi většina sportovců nezvládne vystudovat za pět let, ale můžu se blbě zranit, kariéra se může z ničeho nic přerušit, tak abych aspoň něco měla. Zároveň bych si zatím nedokázala představit mít jen basket a pak fůru volného času," řekla.

Je to pro ni i únik z každodenního basketbalového prostředí. "Je to pro mě důležité z pohledu socializace, že jsem i v jiném okruhu lidí, než se pohybuju většinu času. Je fajn mít kamarády v jiném okruhu než basketbalovém. Jsem typ, co rád vypadne z prostředí, ve kterém tráví většinu času. S kamarády ze školy se vídáme i mimo školu, ale času není moc. Kdyžtak se ho snažím využít na aktivity s kamarády a rodinou," dodala Hamzová, jejíž mladší sestra Marie hraje také basketbal a bratři Jiří a Josef se vydali na fotbalovou dráhu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články