Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ptáčková po obratu nad Itálií: Musím holky za statečný boj pochválit, jsem na ně pyšná

Úspěšnou premiéru na velké mezinárodní akci si odbyla trenérka českých basketbalistek Romana Ptáčková, která je dovedla na úvod mistrovství Evropy k vítězství nad Itálií 61:58. Šestapadesátiletá dlouholetá trenérka Hradce Králové a mládežnických reprezentačních družstev ocenila svůj tým za výkon v duelu, v němž ve třetí čtvrtině nabral až čtrnáctibodové manko. V dramatickém závěru nepocítila nervozitu. Další utkání čeká Češky už v pátek od 11:00 proti Belgii, živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Romana Ptáčková
zdroj: ČTK

"Na nervy jsem ani nestačila myslet, musím holky za statečný boj pochválit. Itálie má spoustu hráček z Euroligy nebo Eurocupu, ze začátku jsme si říkaly, jak ubráníme hlavně podkošový prostor, ale skvělou týmovou hrou a bojovností až statečností jsme urvaly důležité míče. Kdyby se nám to nepovedlo, tak máme asi velký problém," řekla Ptáčková.

Její tým sice prohrával po třináctibodové šňůře Italek na startu druhého poločasu 32:46, ale následnou sérií 11:0 se dostal zpátky do hry.

"Byla to naše poslední šance, jak se vrátit do zápasu. Díky tomu, že jsme pak zase my daly šňůru, získaly jsme víru, že to můžeme otočit. A závěr byl o našich úspěšných trojkách, možná o poslední akci, kdy Eliška (Hamzová) málem ztratila míč, ale nakonec ho dokázala získat a dávala jednoduchý koš. Ke konci jsme měly hodně štěstí, ale šly jsme mu naproti," prohlásila Ptáčková.

I když se český tým dostával těžko do střeleckých pozici, tak uspěl a pomohl si osmi trojkami. Měl při nich padesátiprocentní úspěšnost. "Jejich obrana byla nesmírně kvalitní, dostávaly jsme se do situací, kdy jsme se neuvolnily, jak jsme měly. Určitě se na tom dá stále pracovat, je to i o zkušenostech hráček. Jejich obrana byla těžko prostupná, ani jsme neměly moc rychlých protiútoků, což nám chybělo. Ale podržely nás trojky," podotkla Ptáčková.

V kádru má pět nováčků na velkém mezinárodním turnaji, do hry se z nich dostaly čtyři – Petra Holešínská, Emma Čechová, Simona Sklenářová a Kateřina Zeithammerová. Dominika Paurová si na první minuty musí počkat. Navíc i při absenci zraněné Veroniky Voráčkové dokázal mladý český výběr zvládnout nepříznivý vývoj a vybojovat výhru.

"Pyšná musím být na bojovnost. Ale opakuju, že nám nic jiného nezbývá. Nemáme takovou kvalitu hráček, i když veškerý respekt směrem k hráčkám, ale víte, že nám několik top hráček chybí. A že se dokážou nabudit a jsou schopné jedna za druhou zabojovat, to tým dělá větší, a pak můžete někdy vyhrát i těžké zápasy, co během utkání vypadající ztraceně," podotkla Ptáčková.

Musela se vyrovnat i s tím, že první rozehrávačka Hamzová se od pondělka potýkala s nachlazením a bolestmi v krku a v zápase s ní musela najít takovou míru vytížení, kterou zvládne. "Chtěla jsem ji střídat po třech čtyřech minutách, pak se i dostala do problémů s fauly, takže její střídání pak bylo logické. Doufám, že to fyzicky zvládne dál, že jí zápas nevzal tolik sil. Třeba ji pošetříme jindy," podotkla Ptáčková.

Hamzová je především vyhlášenou tvůrkyní hry s velkým počtem asistencí, tentokrát i přes potíže s nemocí zazářila 14 body a byla spolu s Holešínskou nejlepší střelkyní. "Dávala své typické nájezdy, klobouk dolů, ještě s těmi problémy, které má, jaký je dříč. Je velmi poctivá hráčka," řekla Ptáčková.

Její tým měl 20 ztrát a s tím počítá. "To bude v každém zápase. Týmy tady mají kvalitní defenzivy, naskautované akce, takže musíme reagovat. Bylo několik zbytečných ztrát, v prvním poločase jsme je udržely ještě dobře na osmi, soupeř měl deset, ale pak se to otočilo. Daly možná i jednoduché koše, díky bohu, že jsme to v pravou chvíli dokázaly zvrátit," řekla trenérka, jež po utkání šla do hlediště sledovat souboj dalších soupeřek Belgie s domácím Izraelem.

Úvodní výhru nepřeceňuje. "My tímhle vítězstvím zdaleka nemáme vyhráno. Bereme každou výhru, v každém zápase se o ni budeme bít. Když odvedeme maximum, tak si na konci můžeme říct, že jsme udělaly, co jsme mohly, i kdyby to třeba nevyšlo. Dneska se k nám přiklonilo i trochu štěstí a jsme za tu výhru moc rády," podotkla Ptáčková. Stále netuší, kdy bude mít k dispozici po zranění kotníku Voráčkovou. "Můj prvotní plán byl, že budeme rády, když to klapne na Izrael, teď to můžeme směřovat přesně tam," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články