Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to příliš kruté, prohrály jsme nezaslouženě, říká trenérka Ptáčková

Uhrály nejlepší výsledek od roku 2013, přesto basketbalové reprezentantky na mistrovství Evropy končily v slzách. Po čtvrtečním čtvrtfinále s Maďarskem, v němž jim sebral chybný verdikt rozhodčích postup, neproměnily ani šanci na účast v kvalifikaci o olympijské hry v Paříži. Výhru s Německem ztratily Češky v normální hrací době po střele soupeře se závěrečným klaksonem, v prodloužení jim pak nestačil ani šestibodový náskok. Trenérka Romana Ptáčková věří, že hráčky tak krutý závěr do budoucna zocelí.

"Tohle už je příliš kruté. Máme k tomu asi hodně výhrad. Nevím, proč nás osud takhle zkouší. Možná to do budoucna hráčky pozvedne a zocelí. Ale já musím říct, že jsme prohrály nezaslouženě. Německo mělo brutální převahu na doskoku, praly jsme se s tím, jak jsme jen mohly," řekla Ptáčková po prohře 69:71 po prodloužení.

Její tým smazal ve druhé čtvrtině desetibodovou ztrátu a v závěru sahal po úspěchu. I díky 12 bodům Kateřiny Zeithammerové, která třetinu svého příspěvku zaznamenala v nastavení.

"I s prodloužením máme sedm ztrát, což znamená, že v útoku jsme dokázaly dobře udržet míč, ale proti tak velké výškové převaze se těžko budují kvalitní střelecké pozice. Bylo to hodně znát, ony hodně přebíraly a byly tam pořád někde ruce. Až potom Katka Zeithammerová to hodně rozhýbala a rychlostí se začala prosazovat," uvedla Ptáčková.

Český tým podobně jako na celém turnaji bojoval v každém okamžiku na hřišti. "Bylo to příkladné po celé mistrovství. Věděly jsme, že to tak musíme pojmout, protože nemáme hráčky, které hrají tak jak u soupeřů kvalitní zahraniční soutěže, eventuálně nemají takovou minutáž. Už nechci opakovat, že je tady hodně hráček poprvé na mistrovství Evropy. Bojovaly o svou šanci, za týmový výkon si myslím, že zasloužíme pochvalu," podotkla Ptáčková.

Dlouholetá trenérka mládežnický reprezentací, která loni v květnu nahradila u seniorského týmu Slováka Štefana Svitka, byla na prvním ME a stejně jako pět hráček. Vedle Zeithammerové také Simona Sklenářová, Petra Holešínská a osmnáctileté Emma Čechová a Dominika Paurová.

S týmem se dostala Ptáčková do čtvrtfinále EuroBasketu poprvé po deseti letech. Úspěch ale převážilo zklamání z posledních dvou duelů.

"Zpětně to takhle hodnotit budeme, teď je to hrozně těžké, protože jsme se cítily mizerně před dvěma dny, cítíme se mizerně i dnes. Bylo to opravdu na dosah. Nevím, jestli 0,4 sekundy stačilo, aby padl koš. Hráčka docela dlouho držela míč. O to je těžší, že jsme si zase myslely, že vítězství je naše. Holt zase přišla změna," dodala Ptáčková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články