Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hejdová vede basketbalistky do boje o ME: Rozhodne, kdo se o to víc porve

Už je zpátky v týmu a těší se na evropský basketbal. V istanbulské "bublině" se bude kapitánka české reprezentace Romana Hejdová chystat na boje o postup na červnové mistrovství Evropy. Listopadové zápasy totiž hrát nemohla kvůli koronaviru. O potvrzení účasti na čtrnáctém evropském šampionátu za sebou bude český výběr bojovat ve čtvrtek proti Rumunsku a v sobotu proti Dánsku. Oba zápasy můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Romana Hejdová
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Jsem velmi ráda, že jsem zpátky, i když podmínky jsou pořád takové zvláštní," řekla Hejdová v rozhovoru pro web České basketbalové federace. V listopadu ji do "bubliny" v Rize nepustil covid a tým bez ní porazil Dánsko 84:64 a mohl potvrdit postup čtvrtou výhrou ve čtvrtém utkání, ale podlehl Itálii 63:69.

"Na holky jsem se koukala a musela jsem před nimi smeknout, protože kvůli vládním nařízením v Česku nemohly trénovat. I přesto šly do mezinárodních utkání a odvedly super výkon. Doufám, že na to navážeme v Istanbulu a kvalifikace dopadne tak, jak si všichni přejeme," prohlásila dvaatřicetiletá basketbalistka.

Do Istanbulu se tým kouče Štefana Svitka přesouvá dnes a nejdříve ho čeká Rumunsko, které Češky zdolaly v listopadu v Praze na Královce 60:59 až košem Kateřiny Elhotové sekundu před koncem.

"Hrálo se po náročném cestování z Itálie. Byla tam hodně velká kumulace únavy. Teď to snad bude lepší, budeme mít nějakou aklimatizaci před tím, než tam pojedeme, a snad to dopadne dobře," prohlásila Hejdová.

Tuší, že role favoritek se budou smazávat vzhledem k atypickému průběhu sezony kvůli pandemii. Myslí si, že bude rozhodovat bojovnost. "Spousta hráček není na své obvyklé herní úrovni, protože se nehraje, odkládají se zápasy, hráčky mají covid. Rytmus zápasů je hrozně zvláštní, takže se bude rozhodovat v tom, kdo bude víc chtít vyhrát a porve se o to. Musíme bojovat od začátku a snad to vyjde," uvedla Hejdová.

Hráčka Nantes Rezé zatím trénuje s úlevami, protože měla zraněná třísla. "Spolupracuji s atletickým trenérem Alešem Kaplanem i fyzioterapeutem Láďou Burianem a jdeme podle pocitu, postupně. Plán není přesně daný," řekla Hejdová.

Ve Francii působí od roku 2013 a od ledna tam zkouší už šestý tým. Do Nantes Rezé, v současné době předposledního celku tabulky nejvyšší francouzské ligy, zamířila po krátkém působení v Lattes Montpellier (BLMA).

"V Nantes jsem měsíc. Odehrála jsem dva zápasy, jinak se to pořád ruší. Šla jsem tam s tím, že chci hrát hodně minut jako přípravu před mistrovstvím Evropy, protože v BLMA jsem odehrála čtyři zápasy za dva a půl měsíce. Chci být v tréninkovém a zápasovém tempu," řekla bývalá hráčka Žabin a Valosunu Brno, Angers, Saint-Amand Hainaut, USO Mondeville a Landes.

"Teď po kvalifikaci odkládají další dvě kola, takže holky, které nejsou v reprezentaci, zase nebudou čtyři pět týdnů hrát, což na profesionální úrovni moc nejde. V Nantes znám trenérku, je to moje kamarádka, a líbil se mi projekt, který mi nabídli. Jsem tam na čtyři měsíce, pokusím se jim pomoct udržet ligu," prohlásila Hejdová.

V době mezi angažmá se připravovala s Žabinami, kde by teoreticky mohla zakončit kariéru. "Nikdy neříkej nikdy, ale sama nevím, jak to bude vypadat po téhle sezoně. Možná budu pokračovat dál, možná to budu směřovat nějakým jiným směrem. U basketu bych chtěla určitě zůstat. Pokládám si otázky, jestli v mém věku pokračovat v této covidové situaci, která asi bude ještě nějakou dobu trvat. Hrozně moc se ale těším na EuroBasket, doufám, že se tam dostaneme a předvedeme fajn výkony," dodala Hejdová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články