Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Češky v druhém utkání jasně nestačily na Francouzky. Zápas zlomila třetí čtvrtina

Českým basketbalistkám se na mistrovství Evropy nevede. Po dvou utkáních mají na kontě jen dvě prohry. Ruskám ještě stíhaly a při prohře 69:73 měly smůlu v závěru. Utkání proti domácí Francii bylo jasné a lámalo se ve třetí čtvrtině. Nakonec Francie jasně triumfovala 71:51. Česko má ještě šanci na postup v posledním skupinovém zápasu proti Chorvatsku. 

Utkání Francie – Česko
zdroj: ČTK/ Imago sportfotodienst autor: Philippe Crochet

Nejlepší střelkyní českého celku, který ve čtvrtek podlehl Rusku 69:73, byla se 13 body Kateřina Elhotová. Francouzky táhla s 16 body Sandrine Grudaová.

S Francouzkami, jež v prvním duelu rozdrtily Chorvatsko 105:63, držel český výběr dlouho krok a v první čtvrtině favoritky odskočily jen jednou na šestibodový rozdíl. Na úvod si přenesla z úvodního souboje střeleckou úspěšnost Alena Hanušová, přidaly se Kateřina Elhotová či Veronika Voráčková. V 8. minutě se dočkala prvního koše na turnaji pivotka Julia Reisingerová, která i přesto, že se potýká s nataženým tříslem, opět nastoupila, ale oproti prvnímu duelu začala na střídačce.

Druhou čtvrtinu začala trojkou kapitánka Romana Hejdová, a když proměnila další dvě za sebou v 16. minutě Elhotová, strhla vedení poprvé od samotného úvodu na českou stranu 25:23. Do poločasu Francouzkám zajistila vedení 32:29 teprve druhým úspěšným pokusem domácích z pozice za perimetrem bývalá hráčka USK Praha Valériane Vukosavljevičová.

Je nám líto, video expirovalo.
Favoritky z Francie nezaváhaly, Češky podruhé padly

Po pauze sice srovnala Renáta Březinová, ale Francouzky se dostaly opět do trháku díky dvěma trojkám Marine Johannesové a postupně proti bojujícím Češkám unikly ve 27. minutě poprvé na dvouciferný rozdíl, který po šňůře 8:0 narostl až na 16 bodů.

Osmibodovou sérií sice Svitkův tým na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny zkorigoval na 44:52, ale Francouzky žádné drama nepřipustily. Ve finiši za podpory fanoušků v hale Rhénus Sport si hlídaly náskok. K dalšímu snížení náskoku pomohla trojkou hned při svém prvním střídání na turnaji Kristýna Brabencová, přesto Češky prohrály po dalších trefách soupeřek rozdílem 20 bodů.

Rusky porazily i Chorvatky 

Rusky dokázaly v druhém utkání skupiny porazit i Chorvatsko 73:62. Pivotka Maria Vadějevová, jež byla největší zbraní proti českému týmu, přidala 17 bodů a 9 doskočených míčů. Ruskám se rozhodující trhák povedl až na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny, do té doby se týmy prostřídaly čtrnáctkrát ve vedení. Chorvatkám nebylo nic platných 25 bodů Ivany Dojkičové.

Rovněž druhou výhru slavily ve skupině B obhájkyně bronzu Srbky, které po utrápeném vítězství nad Itálií po prodloužení deklasovaly 85:51 Řecko. Italky porazily Černou Horu 77:61 a nezastavil je ani výkon bývalé opory USK Praha Jeleny Dubljevičové, jež dala 23 bodů.

Ve skupině A Bělorusko nenavázalo na výhru nad obhájkyněmi titulu Španělkami a prohrálo se Slovenskem 54:58. Domácí šampionky z předchozích dvou ME další překvapení nepřipustily a po výhře 76:55 nad Švédskem se dokonce ujaly vedení v tabulce, v níž mají všechny čtyři týmy tři body. S 22 body a 13 doskoky byla lídrem Španělek Astou Ndourová, bývalá hvězda USK Laia Palauová nastoupila jako první hráčka v historii do 70. utkání na ME.

Ve skupině C dovedla Bosnu a Hercegovinu k další výhře Jonquel Jonesová. Bahamská rodačka zaznamenala 22 bodů a 15 doskoků a navázala na double double z prvního zápasu proti Belgii. Tým kolem hvězdy WNBA Emmy Meessemanové v druhém duelu už nezaváhal a Slovinsko deklasoval 92:57, Meessemanová dala 23 bodů, o jeden méně než ve čtvrtek.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Francii a Španělsku: Skupina A (Valencie):

Skupina A: Slovensko - Bělorusko 58:54 (28:26), Španělsko - Švédsko 76:55 (47:17).

Skupina B (Valencie): Řecko - Srbsko 51:85 (16:40), Itálie - Černá Hora 77:61 (34:27)

Skupina C (Štrasburk): Turecko - Bosna a Hercegovina 54:64 (26:27), Belgie - Slovinsko 92:57 (55:29).

Skupina D (Štrasburk): Chorvatsko - Rusko 62:73 (33:36), ČR - Francie 51:71 (29:32).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články