Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Byla to jedna velká emocionální horská dráha, říká basketbalistka Stoupalová

Radost, zklamání i hrdost na to, co basketbalistky předvedly na mistrovství Evropy. To všechno prožily reprezentantky, jejichž účast ve Slovinsku skončila porážkou s Němkami v prodloužení zápasu ve skupině o 5. až 8. místo, a ještě před tím – ve čtvrtfinále – byly blízko postupu s Maďarkami, ale rozhodčí u videa posoudili spornou situaci a nechali soupeřkám míč 3,6 vteřiny před koncem zápasu.

Natálie Stoupalová se po souboji se Svenjou Brunckhorstovou se spoluhráčkami už radovala z výhry nad Němkami, ale sudí následně přiřkli aut Německu a Leonie Fiebichová stihla za tři desetiny vteřiny vyrovnat a poslat zápas do prodloužení.

"Já jsem tam skočila do autu a měla jsem všechno zády a najedou slyším oslavný řev. Myslela jsme si, že už je všechno doma a konečně jsme to zvládly, ale nebylo to tak," vybavovala si basketbalistka.

Češky po prohře s Maďarskem měly proti Němkám druhý a poslední pokus na účast v olympijské kvalifikaci, ale i přes dobře rozehrané prodloužení jej nedotáhly. Německo otočilo stav z 63:69 na 71:69 a po faulu Stoupalové o tom rozhodla 1,6 sekundy před koncem trestnými hody Fiebichová.

"Jednou jste nahoře a jednou dole. Měly jsme tam jednoduché chyby v obraně, rozebraly nás a to nás potom srazilo tak dolů, že už jsme se v té koncovce nedokázaly zvednout. Nebo nevím, těžko se mi to popisuje. Na hřišti máte emoce a všechno, takže to tak nevnímáte. Musím se na zápas znova podívat, kde byly chyby. Hrozně těžko se mi to posuzuje," prohlásila reprezentantka.

Český tým se v druhé čtvrtině dostal ze ztráty deseti bodů, dobře rozehraný zápas ale nakonec nedotáhl. "Tolik sil nás to stálo. I ten začátek. Zase se vracet do zápasu je strašně náročné. Já si strašně cením bojovnosti, kterou máme, a srdce, které tam vždycky dáme, ale bohužel tady na tom turnaji nám nebylo přáno. Nemůžu říct, že ten druhý zápas byl ovlivněný rozhodčími, ale ten první určitě ano. A to strašně bolí, když to nemůžeme ovlivnit my hráčky na hřišti," vrátila se pivotka Žabin Brno ke křivdě ze čtvrtfinále.

Zklamání bude těžko vstřebávat. "Na jednu stranu mě to všechno tak strašně mrzí, na druhou se strašně těším domů a úplně vypnu. Ten turnaj byl jedna velká emociální horská dráha. Myslím si, že jak štěstí, tak i smutku. Teď si zasloužíme všechny pořádný odpočinek. Já jsem na nás strašně pyšná, co jsme tady předvedly. I když to nevyšlo, tak furt jsme skvělý bojovný tým a zasloužily jsme si tady být," prohlásila Stoupalová.

S dvanácti body byla nejlepší českou střelkyní zápasu spolu s jednou z pěti debutantek na turnaji Kateřinou Zeithammerovou, která dala naději na úspěšný výsledek i čtyřmi body v prodloužení. "Klobouk dolů před všemi našimi mladými hráčkami. Respekt k nim, jak ony tam vždycky jdou a nechají tam sto procent. Co předvádí ona na takové úrovni za výkony... A k tomu i kredit trenérce, která jim tu šanci dává. Ode mě mají ohromný respekt a dík," dodala čtyřiadvacetiletá Stoupalová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články