Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistky chtějí stavět na dobré obraně a potvrdit proti Černohorkám postup do play-off

Postup ze skupiny A mají ve svých rukou a mají k němu blízko. České basketbalistky poté, co obrátily vývoj duelu se Švédkami, budou usilovat o druhou výhru na mistrovství Evropy. Proti zatím otloukánkovi skupiny Černé Hoře chtějí zvítězit a jít z dobré pozice do osmifinále. Přímý přenos utkání sledujte od 14:20 na programu ČT sport či webu ctsport.cz.

České basketbalistky Romana Hejdová a Renáta Březinová v obranné práci proti Švédsku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Johanna Lundberg

Reprezentantky se k play-off, ve kterém by je v lotyšské metropoli čekal druhý nebo třetí tým skupiny A, přiblížily díky pátečnímu vítězství nad Švédskem. Se Seveřankami přitom ještě na začátku třetí čtvrtiny prohrávaly o 17 bodů, po velkém obratu ale nakonec vyhrály 71:64.

Češky se také můžou opřít o výkon z prvního zápasu, ve kterém proti Francii dlouho sahaly po senzační výhře, ale vicemistryním Evropy nakonec podlehly 61:74. "Musíme se ale vyvarovat hluchých pasáží, ve kterých jsme schopní dostat šňůru deseti bodů. Ale je těžké na to najít recept," řekl Svitek.

"Shodly jsme se na tom, že naše hra není založená na útoku, ale na obraně. A když nám něco nespadlo vepředu, tak jsme se potom vracely rozhozené a nekoncentrované. To nás sráželo dolů a kvůli tomu jsme dostávaly snadné koše," přidala rozehrávačka Lenka Bartáková.

Češky můžou do osmifinále, které se bude hrát v úterý, za určitých okolností projít, i kdyby s Černou Horou prohrály. Jejich ztráta by ale musela být maximálně 11 bodů a současně by Francie musela porazit Švédsko. "Hodně jsme se přiblížili našemu cíli. Ale když nám nevyjde zápas s Černou Horou, nemusíme postoupit," varoval Svitek.

Na posledním, nepostupovém místě skončí český tým v případě, že Černé Hoře podlehne o 12 a více bodů a Švédsko prohraje s Francií. V minitabulce vzájemných zápasů s Černou Horou a Seveřankami by pak reprezentantky měly nejhorší skóre.

Černá Hora, kterou vede bývalá trenérka USK nebo Brna Jelena Škerovičová, bude usilovat o první výhru na šampionátu. Švédsku totiž podlehla 51:67 a Francii 53:88. V jediném dosavadním soutěžním utkání s Českou republikou hráčky z Balkánu na mistrovství Evropy v roce 2015 vyhrály 71:52.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články