Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Výhra, nebo konec. Čeští basketbalisté jdou do klíčové bitvy proti Izraeli

Postup do osmifinále mají nadále ve vlastních rukou, čeští basketbalisté ale musí v posledním utkání základní skupiny mistrovství Evropy, v němž vyzvou Izrael, splnit klíčovou podmínku. V pražské O2 areně musí bezpodmínečně slavit vítězství. "Do toho zápasu dáme všechno," prohlásil Patrik Auda. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 17:00.

 

Českému týmu bude k postupu stačit jakákoliv výhra za předpokladu, že předtím Finové neprohrají s posledním celkem tabulky Nizozemskem. Pokud by Seveřané neuspěli, musel by domácí výběr vyhrát minimálně o šest bodů, vítězství až o 19 bodů by navíc Čechy posunulo dokonce na třetí místo ještě před Finy.

S Izraelem se čeští basketbalisté utkali naposledy v červenci 2014 na přípravném turnaji v Moskvě a prohráli 63:73. Pikantní bude duel pro izraelského trenéra Ronena Ginzburga, který předloni v říjnu získal i české občanství.

"Bude to klíčový zápas a bude to proti mé zemi. Teď ale žiju tady a miluju Česko, takže tam bude o něco víc emocí," prohlásil kouč, který vede českou reprezentaci od roku 2013. "Jistě, narodil jsem se v Izraeli, ale nakonec jde především o basket a my musíme vyhrát. Určitě tam bude trochu víc emocí, ale jakmile začne zápas, už tohle musí stranou," řekl.

Izrael po výhrách nad Finskem (89:87) a Nizozemskem (74:67) prohrál s Polskem (76:85) a se Srbskem (78:89). Hlavním tahounem je Deni Avdija z Washingtonu, který má na turnaji průměr 15,3 bodu na zápas.

"Je to tým, který hraje chytře a snaží se zamaskovat své slabiny pod košem. Avdija jako hlavní opora je v NBA a mají i euroligové hráče. Pokud proti nim budeme hrát jako proti Finsku, tedy s výjimkou začátku utkání, tak vyhrajeme," věří Ginzburg.

V Praze se očekával o něco větší zájem Izraelců, než kolik jich do O2 areny dosud zavítalo. "Možná chtějí přijet až na play-off do Berlína, ale já doufám, že jim tuhle cestu stopneme," dodal Ginzburg, který dovedl český tým k šestému místu na mistrovství světa v Číně v roce 2019 a loni poprvé v historii samostatné reprezentace na olympijské hry v Tokiu.

Češi po prohrách s Polskem (84:99) i Srbskem (68:81) v pondělí porazili Nizozemsko (88:80), ale v úterý po porážce s Finskem (88:98) promarnili šanci zajistit si osmifinále. "Máme volný den. Podíváme se na to, co nevyšlo proti Finsku. Musíme se připravit na Izrael. Popravdě moc o nich nevím, jsou agresivní. Podíváme se na video, myslím, že je to podobný tým jako Finsko. Také hrají pět malých. Nestřílí ale tolik trojek," řekl po duelu s Finy rozehrávač Vít Krejčí.

"Do toho zápasu dáme všechno. Je to zápas všechno, nebo nic. Ve čtvrtek budeme chtít jít do všeho na sto procent. Je to poslední zápas tady v Praze a určitě bychom chtěli skončit pozitivně," prohlásil pivot Patrik Auda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články