Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Řecko si postup zasloužilo, uznal Satoranský. Český tahoun 17 asistencemi překonal rekord Eurobasketu

Tahoun basketbalové reprezentace Tomáš Satoranský předvedl i v osmifinále evropského šampionátu vynikající představení. Vedle tří bodů a osmi doskoků se zdravotně limitovaný rozehrávač po zranění kotníku blýskl proti Řecku hned 17 asistencemi, což je rekord ME od roku 1995, kdy FIBA začala evidovat tato data. Češi velkého favorita hodně potrápili, ale nepřemohli. Satoranský přes porážku ocenil výkon celého týmu, zároveň přiznal, že soupeř si postup zasloužil.

Tomáš Satoranský
zdroj: AP autor: Michael Sohn

Čeští basketbalisté dřeli a šli obrovskému překvapení naproti. Ještě po třetí čtvrtině vedli 67:63, tu závěrečnou však prohráli o deset bodů a turnaj pro ně skončil.

"Jsem velmi hrdý na své spoluhráče i na trenéry. Proti favoritovi turnaje odehráli svůj vůbec nejlepší zápas na šampionátu. Z našich posledních dvou utkání mám dobrý pocit," řekl Satoranský.

Zatímco ve čtvrtek proti Izraeli 88 bodů stačilo k dosažení důležité výhry a postupu ze skupinové fáze, v neděli to bylo málo. I proto, že se začal čím dál více prosazovat Janis Antetokounmpo, hlavní hvězda řeckého výběru.

"Tři čtvrtiny jsme dobře plnili taktiku, bránili, stavili jsme Janisovi zeď. Něco takového proti němu hrát musíte, atleticky je na tom totiž skvěle, v přechodu je velice silný. Samozřejmě je to zároveň trochu riskantní strategie, ostatní hráči rázem mají lehčí střely. Všechna čest, proměňovali je skvěle. Řecko si postup zasloužilo, nicméně jsme neodešli bez boje. Takové turnaje jsou zrádné, připadá mi, že všechny týmy hrají vážně dobře," uvedl Satoranský.

Problémem Čechů ve čtvrtém dějství byl také útok, hráči těžko hledali cestu do dobrých pozic k zakončení. "Myslím, že šlo o naši ne zrovna chytrou hru v útoku, kdy kouč Itudis zvolil taktiku, že Janis bude bránit rozehrávače. Tohle hrál v CSKA s Gurbanovem. Je to samozřejmě náročné, oni jsou vysocí, dlouzí. Blokovali nás, některé střely jsme netrefili. Asi jsme neměli už tak dobře připravené střely jako v předchozím průběhu zápasu," připustil Satoranský.

"A pak už jsme si udělali fauly, čehož Řekové v protiútocích využili. A Janis? Přestože jsme mu na střelu z dálky hodně prostoru chtěli dát, tak ty nejdůležitější trefil," dodal.

Sám ve snaze uvolnit spoluhráče dělal, co mohl, nasbíral hned 17 asistencí. "Nakonec jsme prohráli, takže tak spokojený být nemůžu. Je to i ukázkou toho, že pořád ještě nemůžu hrát svůj stoprocentní basket. Přeci jen bych trochu víc atakoval jejich obranu, kdybych na tom byl fyzicky lépe. Zároveň jsme ale věděli, že pokaždé, když napichujeme jejich defenzivu, tak se stahují dolů. Kredit patří mým spoluhráčům za jejich pohyb bez míče, uvolňování. Měli jsme 32 asistencí, v útoku to byl nejlepší výkon i po týmové stránce," vyzdvihl Satoranský, jenž si v přípravě na turnaj poranil kotník.

Vyřazení bral s ohledem na všechny okolnosti s nadhledem. "Kdybyste se mě zeptali na začátku léta, bral bych konec v osmifinále jako zklamání. Naše cíle byly daleko vyšší. Ale musíme zůstat na zemi a vnímat, jak se pro nás všechno vyvíjelo. Nevěděl jsem, jestli tu vůbec budu, a měli jsme i další zranění. Pak přišla prohra s Polskem. Jsem rád, že jsme nakonec do Berlína postoupili a Řekům to jakožto jednomu z favoritů ztížili," řekl Satoranský.

Zda vyhrají Řekové celý turnaj, nechtěl odhadovat. "Těžko říct. V tom je krása takového turnaje. Jak jsme viděli, není předvídatelný. Itálie vyřadila Srby, i v dalších zápasech měli outsideři šanci. Tipovat je složité. Na Řecko čekají Němci, kteří zatím hrají skvěle. To je pořádná výzva," podotkl Satoranský.

Přes nenaplněné sny a cíle si z turnaje odnáší řadu pozitiv. "Praha byla jedním z hlavních důvodů, proč jsem chtěl tak moc hrát. Covid nám turnaj o rok odložil, pořád se o něm mluvilo, mezitím jsme udělali úspěch v olympijské kvalifikaci. Toužili jsme vidět narvanou O2 arenu. Patnáct tisíc lidí přijde na basket! Na to v Česku nejsme zvyklí. Něco takového si budeme pamatovat navždy, moc nás to nadchlo," připomněl Satoranský zápasy ve skupině.

"Měl jsem další motivaci, proč se dát do začátku turnaje dohromady. Samozřejmě to nebylo na úvod ono, dva zápasy jsem si odpočinul, jsem ale vděčný, že naopak v těch posledních dvou utkáních už jsem byl schopný hrát aspoň trochu tak, jak dovedu."

V reprezentaci chce pokračovat. "Myslím, že jsem ještě mladý, abych myslel na konec. Už to samozřejmě bolí víc a víc, zvlášť když máte rodinu, děti a chcete s nimi trávit čas. Navíc sezona bude dlouhá, čeká mě nové období v Barceloně, kde se snad budu prát o tituly až do konce června. Uvidíme, jaké budou naše šance a jak se vyvine kvalifikace na mistrovství světa, ale já určitě mám s reprezentací ještě spoustu plánů a ambicí. Nepomyslel jsem na konec, ještě mám čas," ujistil Satoranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články