Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

První česká výhra na Eurobasketu. Nizozemci mohutně stahovali, ale marně

Čeští basketbalisté vyhráli na Eurobasketu nad Nizozemskem 88:80 a slaví ve třetím zápase první vítězství na turnaji. Bylo to utkání dvou rozdílných poločasů. Jasné vedení po prvních dvou čtvrtinách o 25 bodů sice hosté mohutně stahovali, ale koncovku zvládli lépe svěřenci Ronena Ginzburga. Český tým vedl Jan Veselý, který zaznamenal 24 bodů. Dvacet bodů včetně klíčové tříbodové trefy těsně před koncem zaznamenal Martin Peterka. Odpor Nizozemců, kteří zůstávají bez výhry, řídil s 22 body Yannick Franke.

"Velká úleva, ale nejdřív chci poděkovat fanouškům, byli úžasní, jak nás podporovali," prohlásil po zápase kouč Ginzburg.

Čeští basketbalisté po dvou porážkách od Polska a Srbska museli uspět. Proti Nizozemsku od počátku nechtěli ponechat nic náhodě. Chytil se Jan Veselý, který už za první dvě čtvrtiny zaznamenal dvojciferný počet bodů.

K velkému výkonu se rozehrál Tomáš Kyzlink. Nejenže hýřil aktivitou a přesně střílel, rozdával také parádní přihrávky. V obraně Češi kralovali na doskoku, Nizozemcům se vůbec nedařila střelba. Peterka dal trojkou v poslední vteřině tvar poločasovému výsledku na 52:27.

"Hráli jsme skvěle v obraně i útoku, nacházeli jsme naše střelce Honzu Veselého a Martina Peterku. Prezentovali jsme se stylem basketbalu, který byl vždy tomuhle týmu vlastní, což je rychlá přechodová fáze. Pak samozřejmě pokrývání jejich hlavních střelců, kteří nezačali úplně výborně, přispělo k velkému rozdílu ve skóre, což nám mentálně hodně pomohlo," uvedl Kyzlink.

Po změně stran se ovšem českému týmu přestalo dařit v defenzivě a Nizozemci naopak začali přesně střílet za tři body. Do závěrečné části šel domácí celek s náskokem jen devíti bodů.

Poslední čtvrtina byl tvrdý boj z obou stran. Rozhodla přesná trojka Martina Peterky, který se trefil jednadvacet sekund před koncem, a Češi odskočili na rozdíl šesti bodů.

"Střela uklidnila nás všechny. Jak jsme začali dobře první poločas, tak ten druhý se nám moc nepovedl. Byl to na konci těžký zápas," shrnul šťastný střelec Peterka.

Do utkání nezasáhl lídr českého týmu Tomáš Satoranský, který dva týdny po zranění pravého kotníku odehrál úvodní páteční duel s Polskem (84:99) a dnes stejně jako v sobotu proti Srbsku (68:81) zůstal na lavičce. Před zápasem se s týmem ani nerozcvičoval. Nehrál ani Patrik Auda, ale podle kouče Ginzburga nebylo důvodem zranění.

V úterý od 17:30 nastoupí svěřenci trenéra Ronena Ginzburga proti Finsku a ve čtvrtek je na závěr skupiny čeká Izrael. Přímé přenosy vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Česko - Nizozemsko 88:80 (24:14, 50:27, 66:57)

Sestava a body ČR: Veselý 24, Kyzlink 12, Hruban 8, Sehnal 5, Kříž - Peterka 20, Jelínek 10, J. Bohačík 6, Balvín 3, Krejčí.

Nejvíce bodů Nizozemska: Franke 22, De Jong 13, Edwards 12.

Fauly: 21:16. Trestné hody: 14/11 - 24/19. Trojky: 9:9. Doskoky: 37:25. Diváci: 8063.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články