Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jsem na hráče hrdý, opakoval po konci na ME Ginzburg. Jaké jsou jeho další vyhlídky?

Bezprostředně po utkání neskrýval dojetí. Ani výborný výkon jeho svěřenců proti silnému Řecku na postup do čtvrtfinále Eurobasketu nestačil. Tentokráte Ronen Ginzburg české basketbalisty k pronikavému úspěchu nedovedl. Vzduchem se ovšem nesl pojem hrdost. A co od této výtečné generace ještě čeká?

"Škoda, hráli jsme skvěle, ale drobnosti v koncovce to pokazily. Ale jsem na hráče hrdý, hráli na sto procent a stáli proti výbornému týmu. Je to těžké… Jsem hrdý," řekl v emocích po zápase Ginzburg.

"Naše strategie byla skvělá a donutili jsme soupeře k tomu, co jsme chtěli. Musel střílet víc trojek než dvojek a většinu utkání jsme dokázali zastavovat i Janise (Antetokounmpa). Celé Česko musí být na tyhle hráče hrdé," dodal později.

Češi, které poznamenalo zranění kotníku rozehrávače Tomáše Satoranského dva týdny před ME, vybojovali postup ze 4. místa ve skupině až v posledním duelu s Izraelem. "Tenhle tým by byl silnější s Tomášem Satoranským plně v pořádku," prohlásil izraelský kouč.

"Když jsme začali přípravu, s Bulharskem byl náš výkon jakž takž. S Chorvatskem už jsme ukázali své kvality. V Pardubicích se ale také zranil Vítek Krejčí, což bylo pro nás zásadní, protože v létě se začal dostávat do evropské hry. Pak se přidala viróza Jaromíra Bohačíka a zranění Tomáše. S ním v plné formě bych si byl jistý, že nebudeme hrát s Řeckem, ale s Chorvatskem, nebo ještě jiným týmem. Neměli jsme prostě letos štěstí, ale přesto naše kvalita v posledních dvou utkání byla vidět," uvedl Ginzburg.

Cesta mohla být méně trnitá

"Byly dva zápasy, díky kterým jsme se mohli vyhnout Řecku. S Polskem nebo s Finskem, se vším respektem ke kvalitě Finů. Pokud by Saty s Polskem nehrál ne na jedné noze, ale spíš pokud by nehrál na půlce jedné nohy, vyšlo by to. Zase ale dostal víc minut Ondra Sehnal, což se z hlediska budoucnosti vyplatí," podotkl izraelský kouč, který má už dva roky i české občanství.

Dvaadvacetiletý Krejčí, který má za sebou premiérovou sezonu v NBA v dresu Oklahomy, jako jediný z dvanáctičlenného kádru na velké mezinárodní akci debutoval.

"Nebýt zranění, byl by jednou z vycházejících reprezentačních hvězd. To zranění ho ale zastavilo. Můj plán byl ho nasazovat na pozice 2 a 1 společně s Tomášem Satoranským. Po zranění byl ale na dlouho mimo hru, vlastně až skoro do začátku EuroBasketu. Nejdřív potřebuje víc zkušeností, které ještě nemá, protože v NBA je hra trochu jiná. Fanoušci musí být trpěliví, ale při příští reprezentační příležitosti už bude hrát spoustu minut, bez ohledu na to, kdo bude trenérem," uvedl ke klesajícímu vytížení jediného českého zástupce v NBA.

Tým táhl svými výkony Jan Veselý, který podle kouče odehrál lepší reprezentační turnaj jen na Eurobasketu v roce 2015. "Je to úžasný hráč i člověk, pro kterého to teď byla těžká mise. Když jsme ztratili Tomáše, Jan ho měl zastoupit v roli lídra. Být trpělivý, protože bez Tomáše ne vždy dostal míč do té správné pozice," podotkl Ginzburg, který vede i ukrajinský klub Prometej.

Ještě to nebylo poslední slovo?

V národním týmu má nadále kontrakt a rozehranou kvalifikaci mistrovství světa pro příští rok. Zatím netuší, co bude dál. "Smlouvu mám ještě na rok, ale nejdřív si promluvíme a pak se rozhodneme. Jsem blíž ke konci než k začátku," uvedl Ginzburg, ale věří, že tato úspěšná generace ještě neřekla poslední slovo.

"Je pořád šance se dostat na světový šampionát. A pokud budeme mít všechny hráče pohromadě, tak dobrá," věří Ginzburg, přestože jeho tým ztrácí na postupovou pozici dvě výhry. V listopadu ho čekají duely doma s Černou Horou a v Maďarsku a příští rok v únoru v Černé Hoře a doma s Francií.

Reprezentanti, kterým to dovolí klubové povinnosti, chtějí reprezentovat dál. "Jsem velmi rád, že chtějí hrát za národní tým. Udělali jsme s ním úspěchy, které si lidé budou pamatovat i za dvacet let. Kluci nebudou mládnout a Tomáš (Satoranský) bude hrát za nároďák až do posledního dechu. Už jsem to říkal, že za 45 let u basketu jsem nepoznal hráče, který by udělal tolik, aby s tímhle zraněním zkusil hrát. Devětadevadesát procent by tenhle Eurobasket vzdalo," dodal Ginzburg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články