Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Hernangómez poslal Španěly do boje o medaile, tam prošli přes Řeky i Němci

Ani fenomén Lauri Markkanen a Janis Antetkounmpo nedokázali posunout své týmy do semifinále evropského šampionátu basketbalistů. Španělé v čele s bratrským duem Hernangómezových ve druhé půli zápasu s Finskem vytasili svoji obrannou zbraň a obrátili stav utkání. Po výhře 100:90 jsou tak světoví šampioni zůstávají ve hře o další titul. Tam jsou po sedmnácti letech i Němci, kteří porazili Řecko v dramatické bitvě 107:96, když dali 17 trojek. V boji o finále narazí na Španěly.

I díky 27 bodům Willyho Hernangómeze otočili spanělští basketbalisté první čtvrtfinálové utkání a zvítězili 100:90. Seveřanům při jejich premiérové účasti mezi top osmičkou nestačil další výborný výkon Lauriho Markkanena, který zaznamenal 28 bodů a 11 doskoků.

Příštím soupeřem španělského výběru bude vítěz večerního utkání mezi domácím Německem a Řeckem, které v neděli vyřadilo v osmifinále českou reprezentaci. Úřadující mistři světa, kteří se již musejí obejít bez dřívějších opor bratrů Gasolů či Sergia Rodrígueze, útočí na čtvrtý evropský titul.

Finové si v úvodu play-off poradili s Chorvatskem především díky Markkanenovým 43 bodům a výborně rozehráli i utkání proti Španělsku. Po trefě Mikaela Jantunena z vlastní poloviny hřiště s klaksonem vyhráli první čtvrtinu 30:19 a ve druhé vedli až o 15 bodů.

V druhém poločase se však začala karta obracet. Kromě pivota New Orleans Hernangómeze a jeho bratra Juancha z Toronta, kteří byli nejlepšími španělskými střelci, se o to zasloužil bojovným výkonem také veterán Rudy Fernández. Sedmatřicetiletý hráč si připsal 11 bodů včetně tří trojek a pět získaných míčů.

"Rudy hraje nejlepší turnaj v životě. Je úžasný. A to ho bolí záda, krk, koleno, všechno, ale jde do všeho bez bázně. Vrhá se na hřiště, jako by mu bylo osmnáct. Jde příkladem tím nejlepším způsobem. Je to ohromný lídr," chválil Fernándeze španělský kouč Sergio Scariolo. Otázky, zda španělský kapitán po ME v reprezentaci skončí, šmahem odmítl. "Proč by končil? Když bude zdravý, počítám, že bude pokračovat. Má v mužstvu jinou roli, než kdy měl. A to je prima, protože zakouší něco úplně nového," prohlásil.

Španělům se také povedlo udržet na dvou tříbodových koších Sasu Salina. Finský střelec, který jich v osmifinále proti Chorvatsku proměnil pět, zakončil šampionát s 22 trojkami na kontě, což je aktuálně nejvíc ze všech hráčů.

S finským dresem se rozloučili osmatřicetiletý Shawn Huff a o čtyři roky mladší Petteri Koponen. "Byly doby, kdy jsme toužili si jenom zahrát na EuroBasketu a teď jsme mezi nejlepšími osmi. Moje tělo už toho má dost, ale finský basketbal je na vzestupu. O budoucnost nemám obavy," řekl Koponen webu Eurohoops.

Zápas Německa s Řeckem byl dlouho vyrovnaný, přestože němečtí hráči soupeře od začátku výrazně převyšovali ve střelbě z dálky. Závěr prvního poločasu patřil řeckým hráčům. Tyler Dorsey otočil skóre na 58:57 a Kostas Slukas navzdory obležení dvěma protihráči trefil se sirénou koš střelou přes polovinu hřiště.

Domácí tým zlomil soupeře ve třetí čtvrtině, kterou ovládl 26:10. Utkání nedohrály obě hlavní hvězdy. Pět minut před koncem se dopustil druhého nesportovního faulu Janis Adetokunbo a chvíli nato ho následoval předčasně do šaten také Dennis Schröder, který přispěl k německé výhře 26 body a osmi asistencemi.

"Byl to mimořádný večer, jaký německý basketbal ještě nezažil. Skoro se tomu nedá věřit," uvedl Andreas Obst, jenž se podílel na vítězství 19 body. Němci mohou dál snít o zopakování medailového úspěchu z roku 2005, kdy je dovedl Dirk Nowitzki ke stříbru. Někdejší hvězda NBA tleskala dnešnímu výkonu svých následovníků přímo v berlínské hale.

Mistrovství Evropy basketbalistů - čtvrtfinále:

Španělsko - Finsko 100:90 (19:30, 43:52, 73:67)

Nejvíce bodů: W. Hernangómez 27, J. Hernangómez 15, Brizuela 14 - Markkanen 28, Jantunen 18, Madsen 13.

Německo - Řecko 107:96 (31:27, 57:61, 83:71)

Nejvíce bodů: Schröder 26, Obst a F. Wagner po 19, Theis 13 - J. Adetokunbo 31, Larentzakis 18, Dorsey 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články