Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Peterka: Už není žádná jiná cesta. Musíme všechny tři zápasy vyhrát

S 11 body byl Martin Peterka třetím nejlepším střelcem českých basketbalistů, kteří před rekordní návštěvou 15 067 diváků v O2 areně podlehli favorizovanému Srbsku (68:81) a prohráli i druhý zápas na Eurobasketu. Peterka věří, že průběh zápasu naznačil, že tým se po aktuální sérii šesti porážek dostane z výsledkové krize. Přímé přenosy z ME sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Srbsko

"Doufám, že ano. Samozřejmě teď přijdou zápasy, kde možná budeme i mírní favorité, ale budeme muset vyhrát. Už není žádná jiná cesta. Musíme všechny tři vyhrát, takže teď se teprve ukáže, jestli je krize zažehnána. Máme den na to, abychom si odpočinuli, připravili se na další zápasy, a já věřím, že teď už to budeme my tak, jak nás znáte," řekl český pivot.

Po dvou hracích dnech jsou Češi ve skupině pátí a bez výhry stejně jako poslední Nizozemsko. Bez zaváhání odstartovali v Praze vedle Srbů i Izraelci a po jednom vítězství mají na kontě Finové a Poláci.

"Skupina je hezky zamotaná. Tak to prostě je. Teď bude každá výhra důležitá. I v těch dalších skupinách to tak bývá, někdo jeden den vyhraje, pak prohraje. Ukázalo to, jak to je vyrovnané a jak nás teď čekají tři důležité zápasy. Máme teď zápas s Nizozemskem, který musíme zvládnout, a pak se budeme soustředit na Finy. Každá další prohra by byla kritická. Musíme prostě vyhrát. Nechceme jít do další fáze ze čtvrtého místa, takže chceme všechno vyhrát," podotkl Peterka.

Do hry by se měl českému týmu vrátit jeho lídr Tomáš Satoranský, který urychleně doléčil zranění kotníku na pravé noze, ale po startu proti Polsku v zápase se Srbskem odpočíval. "Jestli to takhle cítí Tomáš, že si měl dát volno, aby byl připravený na další zápasy, tak to je určitě správně. A taky musím říct, že Ondra Sehnal, který místo něho hrál na rozehře, se toho chopil výborně a ty dva zápasy, můžu za sebe říct, se mi jeho hra líbila. Snaží se dobře bránit, organizovat hru," prohlásil Peterka.

Česko - Srbsko
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V duelu se Srbskem postihl český tým výpadek od 10. do 14. minuty, kdy od stavu 15:18 neskóroval a soupeř 17 body unikl do velkého náskoku. "V první čtvrtině jsme trefili nějaký střely a obrana docela pracovala. Pak jsme zase měli takové hluché místo, kdy oni odskočili o dvacet bodů. Je to škoda, těchto hluchých úseků se musíme vyvarovat," konstatoval Peterka.

Češi se ale nevzdali a dokázali se v závěru třikrát přiblížit i na osm bodů. "My jsme to nebrali jako marný boj. Prostě jsme hráli, co jsme mohli. Nakonec se ukázalo, že když to vydržíme, tak se nám to přeci jenom povedlo trošku stáhnout. Srbové jsou ale jedním z nejlepších týmů v Evropě. Oni jsou strašně zkušení. Mají samé hráče z Euroligy, z NBA. Ukázali, že jsou silní, ale my jsme na druhou stranu taky ukázali, že umíme hrát tu naši hru, jak potřebujeme a jak chceme," podotkl Peterka.

Ocenil, jak týmu přes nepříznivý vývoj pomohli fanoušci. "Jak jsme začali stahovat, tak to fanoušky taky sebralo a atmosféra byla pak neskutečná. Já jsem rád, že jich přišlo tolik, a doufám, že jich přijde minimálně stejně na další tři zápasy," řekl Peterka. Byl rád, že český tým si i přes prohru zvedl sebevědomí. "Byly tam chyby, kterých se musíme vyvarovat, ale myslím si, že jsme určitě mohli odejít s hlavou nahoře," dodal Peterka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články