Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Peterka si užíval trojkovou pojistku. Byl to výbuch emocí, popisoval po první výhře

Jeho bilance je skvostná. Na turnaji proměnil už 12 trojek z 16 pokusů. A zatím ta poslední dala krásnou pečeť na první české vítězství na Eurobasketu. Martin Peterka 21 sekund před koncem utkání proti Nizozemsku pojistil náskok na 84:78. Celkem si sedmadvacetiletá čerstvá posila Würzburgu z jiného německého klubu Braunschweigu připsala 20 bodů, pět doskoků a asistenci. Svou důležitou trefu si před bouřícími fanoušky v O2 areně náramně užil.

"Byl to nádherný moment, protože celá hala vybouchla. Všichni tak nějak tušili, že nás ta trojka uklidnila. Celý druhý poločas byl divoký, ale byl to krásný moment, když se všichni radovali," řekl Peterka.

"Paradoxně si myslím, že ta poslední byla nejtěžší a nejhorší, co jsem vystřelil. A to jsem si říkal: 'Ježíš, to letí, trefí to nějaké diváky.' Ale nakonec se to tam zatočilo. A pak už to byl výbuch emocí, neskutečný," popsal.

"Ale já jsem trochu čekal. Protože jak Ondra (Sehnal) vždycky najíždí směrem ke mně a já stojím v rohu, tak vždycky čekám, že přihraje takovou tu přihrávku bez dívání. Ale nepřekládejte do finštiny," smál se Peterka směrem k úternímu duelu.

Souhra i poslepu

Ve třech zápasech nastřílel na turnaji už 40 bodů, lépe si v týmu vede jen Jan Veselý (43). "Až dohrajeme turnaj, já si ty koše asi odvezu tam, kde budu hrát. Střílí se mi tady dobře, hraje se mi tady dobře. Po každé té trojce je vidět, že si to fanoušci užívají, i já si to užívám. Doufám, že to bude pokračovat. Kluci mě dobře hledali a já už pak trefím jen koš, to je přece jednoduché. Máme dobrou souhru s Veselkou, s Ondrou Sehnalem. To se skoro vidíme poslepu. Kdybyste tady zhasli, vždycky mě najde volného," usmíval se Peterka.

Drama na konci dopustil český tým i přesto, že v poločase vedl už o 25 bodů. "Možná jsme si mysleli, že už to půjde snadno. Že odskočíme a že z toho bude show. Ale nebylo to tak. Nizozemci se postupně vraceli. Musíme si na to dát pozor. Protože jindy by nás to mohlo stát výhru. Naštěstí jsme ani jednou neprohrávali, to bylo důležité. Výhra důležitá pro nás, pro sebevědomí i pro to, abychom pochopili, že umíme vyhrávat," pochvaloval si, že tým i s přípravou utnul sérii šesti porážek.

"Je to úleva a takové nabití energií. Dneska je hlavní ta výhra. Moc jsme ji potřebovali, protože dnešní prohra už by byla kritická. Ale pořád jsem věřil v nás, že to zvládneme. Máme silné a zkušené hráče. Ale nedá se to moc užívat, čeká nás další těžký zápas, který musíme zvládnout. Musíme vyhrát zbylé dva zápasy, abychom postoupili z co nejlepšího místa," vyhlíží zápasy v úterý s Finskem a ve čtvrtek s Izraelem.

Proti Finům budou muset Češi ubránit především čerstvou posilu Utahu z Clevelandu Lauriho Markkanena. "Ale myslím, že na to máme dobré obránce. Honzu Veselého, jednoho z nejlepších v Evropě. A taky určitě Martina Kříže, ale i další. A v minulosti už jsme párkrát ukázali, že se umíme na hvězdu soupeře připravit a nedat jí 35 bodů. Uvidíme, s čím přijdou trenéři. Finsko není jenom o něm. Hrajou dobrý basket. Bude to těžké," podotkl Peterka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články