Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Není proč panikařit, věřím, že je to na dobré cestě, říká Hruban

Cíl zůstává stejný – postup do berlínského play-off. Ambice basketbalových reprezentantů na Eurobasketu zůstávají i po dvou porážkách podle kapitána týmu Vojtěchu Hrubana stejné. Podle dvaatřicetileté letní posily britského Londýn Lions bylo příjemné z ruchu domácího šampionátu na několik hodin vypnout a strávit čas s rodinami. Zápas Česko – Nizozemsko můžete sledovat v pondělí živě na ČT sport a na ČT sport Plus od 17 hodin.

"Bylo to fajn. Vypadnout z toho módu. Přeci jen toho tlaku a blázince okolo basketu je daleko víc než v minulých letech a asi jsme za to zaplatili svoji daň i v prvním zápase. Bylo fajn na chvilku vypnout, ale zase rychle zpátky do procesu," řekl Hruban po podvečerním tréninku v O2 areně.

"Nálada je dobrá. Myslím, že nikdo nehází flintu do žita. Máme o jednu výhru míň, než jsme chtěli mít oproti původnímu plánu, na druhou stranu ostatní výsledky ve skupině nám jdou tak nějak na ruku, takže není proč panikařit. Konečně jsme dokázali předvést nějaký náš optimální výkon v zápase se Srbskem kromě šesti minut jedné čtvrtiny. To se prostě stane, hráli jsme proti dobrému týmu. Já věřím, že je to na správné cestě, takže není důvod být skleslí a chodit tady s hlavou dolů," uvedl.

Věří, že nervozita z pátečního úvodního utkání s Polskem je pryč. "Nezvládli jsme to hlavně hlavou, výkon byl takový zabržděný. Semlela nás atmosféra a důležitost zápasu. Nedokázali jsme se dostat do nějakého tempa. Se Srbskem už to bylo daleko lepší a uvolněnější. V minulosti už jsme to několikrát zvládli. Zápasy, které jsme měli vyhrát, jsme vyhráli. Věřím, že jsme si to vybrali a bude to lepší," prohlásil Hruban.

Doufá, že se zlepší i obrana, která trápila český tým už před EuroBasketem. "Jsou to detaily, které nám chyběly a moc nefungovaly. Je to komunikace, vědět, kdy přitlačit a kdy povolit. To nám moc nešlo a na to se moc trénovat nedá. To se každý musíme podívat do zrcadla a vylepšit, co můžeme. Každý za jednoho. Můžeme přizpůsobit nějaký obranný systém, ale tyhle věci vychází hlavně od hráčů," prohlásil Hruban.

S Nizozemskem, které je také bez výhry, potřebují Češi nutně uspět. "Myslím, že tak to bylo vždycky. Nizozemci ale vůbec nemají špatný tým a zatím odehráli dva docela slušné zápasy. U Srbů proti nim nakonec zvítězil ten větší talent, ale Izraelci to zachraňovali jen tak tak. Nizozemci jsou nebezpeční. My do toho nemůžeme nastoupit jako do utkání s Polskem a nemůžeme připustit nějaké drama, protože pak to může být hop nebo trop v koncovce. To je nepříjemné. Byl bych rád, abychom rozhodli dřív a měli trochu klid," prohlásil.

"Musíme zastavit dva klíčové hráče. Velký tlak na míč a nedovolit jim, aby se rozběhli, protože je tam spousta hráčů, kteří jsou schopní dát 20 bodů se suchým trikem, pokud budou mít dobrý zápas. Chceme je od začátku přidusit, aby nikdo z nich nehrál nějaký super mač a potom si myslím, že naše práce bude daleko jednodušší," uvedl Hruban.

Pokrýt je podle něj potřeba především střelce Worthyho De Jonga. "Má zatím opravdu zlatou ruku, dává těžké střely. Někdy se s tím nedá nic dělat, ale my se pokusíme ho zbrzdit, aby pokud body dá, aby na ně spotřeboval co nejvíc střel a energie. Tudy povede cesta, protože on hru hodně tvoří."

Varuje, že na ME není slabých soupeřů. "Samozřejmě jsou týmy, které nemají na soupisce tak hvězdné hráče, ale je vidět, že Evropa je obrovsky vyrovnaná a ještě mimo Eurobasket čeká několik týmů, které by mohly naskočit a hrát klidně i o medaile. Třeba Lotyšsko. I papírově slabší týmy mají dobré výsledky s favority," upozornil Hruban.

Věří, že do pondělního zápasu nastoupí i Tomáš Satoranský, který s pochroumaným kotníkem hrál proti Polsku a se Srbskem odpočíval. Během dnešního tréninku se lídr týmu věnoval hlavně individuálním věcem. "Dneska to byl po těch dvou zápasech spíš regenerační trénink. Nemělo pro něj cenu tady pobíhat a blbnout studený, snaží se kotník rozhýbávat a připravuje se sám," dodal Hruban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články