Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Finové jsou neuvěřitelní střelci. Teď musíme přepnout hlavu, burcuje Balvín

Mohlo být jasno, ale není. Češi po porážce od Finska 88:98 musejí bojovat o postup do play-off podruhé. Ve čtvrtek je čeká klíčový duel s Izraelem. Podle pivota Ondřeje Balvína tým ovšem nechal na palubovce všechno, ale stále ještě není v ideálním rozpoložení, aby to stačilo na úspěch.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Česko

"Zvedáme se zápas od zápasu, ale ještě prostě nemáme ideální formu. Finové bohužel neskutečně pálili za tři, ale jsou tím známí. Nebyli jsme schopní se s tím vypořádat. Nemůžeme svěsit hlavy, je to výkonnostní tendence, která se teď zvedá. Všichni víme, o co se hraje ve čtvrtek," řekl Balvín.

"My se snažili bojovat, co to šlo. Celý tým tam nechal duši. Musíme uznat, že mají aktuálně větší kvalitu. My jsme se snažili tlačit, bohužel jsme měli některé střely, které – kdyby padly, mohl zápas vypadat jinak. Oni taky. Se vším respektem, některé střely, které oni dávají... Jsou to neuvěřitelní střelci," prohlásil.

Hvězdný pivot Finů Lauri Markkanen dal 34 bodů a přidal 10 doskoků. Některé souboje především s ním sudí posuzovali k velké nevoli českých hráčů.

"Myslím, že mají v některých situacích citlivější měřítko. A pak, když to oni dělají na druhé straně, tak to vypadá, že to nechtějí písknout. Ale nechci si stěžovat na rozhodčí, to není o tom. My jsme prostě měli některé situace zvládnout líp jako tým. Bohužel musíme uznat, že Markkanen má svoji kvalitu, dokazuje to celý turnaj. A my musíme bojovat dál," konstatoval Balvín.

"Člověk musí očekávat všechny možné situace. Přijde mi, že jako domácí tým necítíme úplně podporu od rozhodčích. Tím neříkám, že by to tak mělo být, ale nevím. Některé fauly jdou dost proti nám, což pak tvoří situaci pro nás těžší. Ale není to něco, na co bychom se měli vymlouvat," přidal Patrik Auda.

Za stavu 66:76 sedm minut před koncem přišel český tým o vyfaulovaného Jana Veselého. "Honza je hrozně důležitý hráč, tam to jde poznat. Markkanen s ním měl hodně velké problémy, což šlo vidět. Tam některé situace rozhodčí, myslím, mohli posoudit líp. My se musíme vypořádat s každou situací na hřišti, která nastane, pokud chceme pomýšlet na vítězství," prohlásil Balvín.

Ondřej Balvín:

"Basket je emotivní sport, emoce k tomu patří. Když cítíte, že se děje něco, co nejde vaším směrem, to člověka naštve. To je normální. A to pískání je tady trochu zvláštnější, jiný, než jsme zvyklí třeba z lig. Já jsem třeba zvyklý, že španělští rozhodčí jsou o dost citlivější, tady nechávají o dost tvrdší hru. Spíš je to o tom přizpůsobit se. Emoce někdy bouchnou."

"Věděli jsme, že proti Finům hrajeme extrémně důležitý zápas, teď musíme přepnout hlavu. Izrael je taky tým, který hraje o všechno. Bude to kdo s koho jako na mistrovství světa (2019) a olympijské kvalifikaci. Vždycky jsme to zvládli, teď je otázka, jestli zvládneme i tuhle bitvu," podotkl Balvín.

"Mají extrémně nadaného chlapce Avdiju. Záleží, jak ho budeme schopní bránit. Proti Polsku trefil jedinou střelu, takže bude hodně namotivovaný, protože bude vědět, o co se hraje. Mají některé veterány, zkušené hráče. Teď to není o talentu, ale o tom, kdo to bude chtít víc urvat," dodal Balvín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články