Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi podlehli Finům a komplikují si postup do osmifinále

Čeští basketbalisté nezvládli na Eurobasketu duel s Finskem, prohráli 88:98 a účast v play-off si zatím nezajistili. Poté, co Izrael podlehl Srbsku, utká se ve čtvrtek Česko s blízkovýchodním celkem o postup do osmifinále. Výhru Finska režíroval hvězdný pivot Lauri Markkanen, který zaznamenal double-double. Čerstvá posila Utahu z Clevelandu dala 34 bodů a zapsala 10 doskoků. Porážku českého týmu neodvrátil 22 body Vojtěch Hruban.

"Finsko si zasloužilo vyhrát, hrálo dobře. A nejen dnes. Využívá unikátní styl téměř bez dlouhých hráčů a způsobuje tím problémy svým soupeřům. My jsme nezačali dobře, pořád jsme je naháněli, a když jsme se přiblížili, tak oni dali klíčové střely. To je ale život," uvedl Ginzburg.

"Řekli jsme si, že musíme zbrzdit jejich dva klíčové hráče Markkanena a a Salina, ale bohužel kombinovali na 57 bodů. Velký problém byl také začátek třetí čtvrtiny," shrnul Asistent trenéra Jan Pospíšil.

"Měli jsme problém na obranném doskoku, dneska nás Finoví hodně přeskákali, pak z toho pramenily body z druhých šancí a neuvěřitelné procento trojek," dodal rozehrávač Ondřej Sehnal.

Po téměř celý zápas museli Češi dotahovat. Finové se díky několika povedeným střelám z dálky dostali do pohodlného vedení a Češi marně hledali cestu ke koši. Veselý nenavázal na bodově podařené utkání proti Nizozemsku, navrátilec Satoranský se ne a ne trefit. Nakonec strávil na hřišti téměř 26 minut. Více odehrál ze spoluhráčů jen Hruban. Satoranský zaznamenal první dva body na turnaji a k tomu deset asistencí a čtyři doskoky.

"Myslím, že se už cítil lépe. Uvidíme, jak na tom bude po utkání. Z mého pohledu můžeme z tohoto zápasu jen těžit, pokud jde o jeho zapojení. Myslím, že příště bude ještě připravenější," řekl Ginzburg.

Finové chvílemi v prvním poločase vedli až o 15 bodů, v závěru Češi stihli snížit na rozdíl šesti bodů 45:51.

Ani začátek třetí části Čechům nevyšel a očekávané stahování skóre nenastalo. Naopak. Finové dokázali uniknout až na 18 bodů. Dařilo se Audovi, ale to bylo málo. Na druhé straně řádili především Markkanen a Salin.

Na začátku čtvrté čtvrtiny se oba týmy rychle dopustily pěti týmových faulů a na každé straně se rozvířil šestkový souboj. Sedm minut před koncem se vyfauloval Veselý. Když český tým dokázal proměnit tříbodový pokus, v rychlém sledu následovala odpověď. Závěrečné minuty ovládly ochozy finské chorály.

"Hráli jsme proti dobrému týmu, který je od mládeže dlouho spolu. A hraje ve stále stejném systému. My znali silné stránky Finů, což je rychlý přechod do útoku a útočný doskok, ale v první fázi utkání jsme to nezastavili. Až pak se to zlepšilo, ale náš hlavní problém byl opět v obraně. Pokud bychom dokázali víckrát soupeře stopnout, mohli bychom víc vyrážet i do protiútoků. Obrana je základ všeho," podotkl izraelský kouč, který před dvěma roky získal i české občanství.

Česko - Finsko 88:98 (18:29, 45:51, 59:72)

Sestava a body ČR: Hruban 22, Veselý 15, Kyzlink 8, Satoranský 2, Kříž - Auda 13, J. Bohačík 13, Balvín 7, Jelínek 3, Peterka 3, Krejčí 2, Sehnal.

Nejvíce bodů Finska: Markkanen 34, Salin 23, Koponen 14.

Fauly: 27:29. Trestné hody: 24/20 - 32/15. Trojky: 8:15. Doskoky: 34:33. Diváci: 10 381.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články