Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bude to těžké, ale dáme do toho všechno, říká Veselý před Řeckem

Měl velkou zásluhu na tom, že čeští basketbalisté postoupili do osmifinále světového šampionátu. Pivot Jan Veselý v rozhodujícím zápase s Izraelem dal 16 bodů, sedm míčů doskočil a přidal pět asistencí. Po výhře 88:77 si hodně oddechl a už myslel na nedělní osmifinále v Berlíně proti Řecku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Izrael

"Náš cíl bylo postoupit ze skupiny. To se nám povedlo. Sice ne tak, jak jsme si představovali, ale postup je postup," řekl Veselý a byl rád, že tým problémy překonal. Musel se vyrovnávat hlavně s absencí Tomáše Satoranského, který kvůli zranění kotníku sehrál jen tři z pěti utkání a až dnes proti Izraeli patřil mezi lídry.

"Je to úleva s našimi problémy, které jsme měli. Jsem rád, že je Saty takový blázen a pomohl nám i se zraněným kotníkem. Spadl nám kámen ze srdce. Jsem rád, že jsme to psychicky zvládli a postoupili jsme. Eurobasket je těžký turnaj psychicky i fyzicky. Ale zkušenosti na to máme, na zápas jsme se dobře připravili," podotkl Veselý.

Češi vedli ve druhé čtvrtině nad Izraelem až o 19 bodů, na začátku poslední čtvrtiny se náskok smrsknul na dva body. "Říkal jsem to už po zápase s Holanďany, že není možné vést celý zápas o 40 bodů. Věděli jsme, že se budou chtít vrátit, ale naštěstí jsme si to pohlídali. Věděli jsme, že je to 'do or die', s tím jsme do toho šli. Naše hra je agresivní a rychlá, takovou jsme museli předvádět," řekl.

Na hřišti strávil 33:06 minut, nejvíce z českých hráčů. "Taky jsem hotovej. Neno (Ginzburg) říkal už po Holandsku, že někdo nebude hrát tento zápas a někdo zase jiný. Máme dvanáct kvalitních hráčů, kteří jsou připraveni hrát, když dostanou šanci," komentoval Veselý rotaci deseti hráčů, do které se tentokrát nevešel Vít Krejčí a David Jelínek.

Pro Ginzburga byl duel prestižní. Osmapadesátiletý rodák z Tel Avivu má dva roky už i české občanství, ale hrál klíčový duel proti své rodné zemi. "Normálně říká u soupeřů jen čísla a dnes říkal i jejich jména. To byla jediná změna," smál se Veselý.

V neděli v Berlíně budou Češi hrát o čtvrtfinále s Řeckem, které bez porážky ovládlo skupinu v Miláně s domácí Itálií, Chorvatskem, Velkou Británií, Ukrajinou a Estonskem. "V top 16 nejsou žádné lehké týmy, odpočineme si a budeme se snažit do toho dát všechno," uvedl Veselý. Řecko Ginzburgův výběr porazil loni v červenci v kanadské Victorii ve finále kvalifikace o olympijské hry 97:72.

Tam chyběla největší řecká hvězda Janis Antetokounmpo z Milwaukee, dvojnásobný neužitečnější hráč NBA. "S ním jsou třikrát lepší tým než bez něj. Teď je ještě na lepší úrovni než na mistrovství světa 2019. Bude to těžké, musíme se na to připravit," dodal Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články