Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bitvu o všechno Češi zvládli. Hruban a spol. udolali Izrael a v osmifinále narazí na Řeky

Byly to nervy, ale parta trenéra Ronena Ginzburga duel pravdy zvládla. Čeští basketbalisté v náročném souboji kdo s koho přetlačili Izrael 88:77 a výhrou si zajistili postup z pražské skupiny D do osmifinále Eurobasketu. V play-off se v Berlíně střetnou s Řeckem s hvězdným Janisem Antetokounmpem.

Když Češi vedli po poločase 53:37, zdálo se, že mají utkání pod kontrolou. Jenže hráči Izraele ukázali, že do budoucna se s nimi musí na evropské scéně počítat. Zejména Deni Avdija z Washingtonu Wizards trápil českou obranu a nakonec si připsal ceněný double double. Nepříjemně hrající tým navíc snížil na začátku závěrečné části hry na rozdíl pouhých dvou bodů.

Jenže čeští reprezentanti tlak ustáli. Oproti dosavadním výkonům na turnaji se výrazně zlepšili na doskoku (43:29 v český prospěch) a k rozhodujícímu náskoku zavelel kapitán Vojtěch Hruban, jenž jako nejlepší český střelec nakonec zaznamenal 25 bodů včetně pěti úspěšných trojek. V českém týmu se double doublem blýskl Tomáš Satoranský za 14 bodů a 11 asistencí. 

Série tref odrazila nápor Izraele, a přestože se soupeř dotahoval a usiloval o zdramatizování výsledku až do konce, Češi si už výhru a tím i postup vzít nenechali. Z poslední čtvrté postupové příčky proklouzli do play-off, kde je čekají Řekové. Turnaj se dohraje v Berlíně.

"Jsme za tohle vítězství šťastní, protože to pro nás byla nakonec těžká skupina. Nevstoupili jsme do turnaje se správným nastavením, měli jsme před začátkem spoustu zranění, dělo se toho hodně, takže to bylo velmi složité, samozřejmě jsme cítili i očekávání našich fanoušků. Ti nás ale taky pořád tlačili dopředu a byli skvělí. Odměnit je nakonec tímhle vítězstvím a postupem je skvělá věc," řekl Hruban.

"Opět se hrálo v úžasné atmosféře, což je super pro český basketbal. My jsme začali dobře, jako skoro vždy, ale pak mi bylo jasné, že v nějaký moment se Izrael dokáže vrátit, protože je to dobrý tým s dobrým koučem. Jsem ale rád, že jsme pak ukázali lví srdce a zápas si vzali," uvedl Ginzburg. "Je důležité, že jsme překonali všechny problémy a šli jsme do zápasu o všechno. Za celý český basketbal jsem šťastný, že jsme postoupili. V minulosti už jsme předvedli pár zázraků, tak v play-off uvidíme," dodal.

Zápas plný trojek

Češi nastoupili s černými páskami kvůli úmrtí rodinného příslušníka jednoho z členů realizačního týmu. V úvodu dvakrát vedli díky košům Jana Veselého a Martina Peterky, na což Izrael odpověděl dvěma trojkami Guye Pniniho a domácí museli dotahovat, protože tou další Yam Madar upravil na 11:8.

V úvodu druhé čtvrtiny už vedli Češi třikrát o 12 bodů díky Hrubanovi, jenž nejdříve skóroval za tři body a pak za dva, a potom po trojce Jaromíra Bohačíka. Po další tříbodové střele Tomáše Kyzlinka šli o poločase do šatny dokonce s náskokem 16 bodů.

Druhá půle však přinesla změnu. Šestibodová série dostala Izrael na stav 50:58 a po Madarově koši a Avdijově šestce snížil Tomer Ginat jen na pět bodů. Trojkou pak odpověděl Satoranský. Nepodařená třetí čtvrtina však dostala Ginzburgův výběr do problémů, Izraelce přiblížil Madar už i na 61:65.

Poslední čtvrtinu odstartoval trojkou Avdija a náskok se snížil na dva body. Vzápětí ale měl stejně tak přesnou mušku za tři body Satoranský a rozjel sérii 13:0, na které se podíleli trojkami Hruban a Martin Kříž. Izrael pak díky šňůře 9:0 zkorigoval na 77:83, ale Kyzlinkův proměněný trestný hod a Hrubanova trefa v závěru znamenaly pojistku. Výsledek ještě pečetil dvěma šestkami Hruban.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

Skupina D (Praha):

Česko - Izrael 88:77 (26:17, 53:37, 67:62)

Sestava a body ČR: Veselý 16, Satoranský 14, J. Bohačík 8, Kyzlink 8, Peterka 2 - Hruban 25, Kříž 6, Balvín 5, Auda 4, Sehnal. Nejvíce bodů Izraele: Madar 16, Ginat 15, Avdija a Menco po 12. Fauly: 12:19. Trestné hody: 13/9 - 11/8. Trojky: 13:9. Doskoky: 43:29. Diváci: 12 174.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články