Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

To se vyplatí. Praha vydělala na basketbalovém ME přes miliardu

V přepočtu téměř 1,3 miliardy korun (54 milionů eur) přineslo Praze spolupořadatelství loňského mistrovství Evropy basketbalistů. Takový zisk plyne ze studie, kterou si nechala vypracovat federace FIBA Europe. Lépe si vedly jen Berlín (83 milionů eur) a Kolín nad Rýnem (63). Za Prahou skončila další hostitelská města Milán (45) a Tbilisi (25), cituje ze studie německé analytické společnosti Nielsen Sports Česká basketbalová federace (ČBF) na svém webu.

Janis Antetokounmpo v utkání s Českem
zdroj: ZUMA autor: Pawel Pietranik

"Analýza ukazuje, že pořadatelství EuroBasketu splnilo jeden ze svých hlavních cílů – dopad na veřejnost. Jsme rádi, že náš dobrý pocit, který jsme okolo turnaje měli, potvrdila i tvrdá čísla z průzkumu," uvedl ředitel marketingu ČBF Martin Peterka.

"Ukazuje se, že EuroBasket je opravdu globální akcí, která dokáže pro pořadatelskou zemi a město doručit řadu benefitů včetně toho přímého finančního," dodal.

Patnáct zápasů v O2 areně navštívilo 101 769 fanoušků. Lépe na tom byl jen Kolín nad Rýnem, který s 236 515 diváky stanovil nový rekord v návštěvnosti základní části šampionátu. Celkem na turnaj zavítalo přes 650 000 příznivců.

"To, že Praha vyšla z průzkumu na druhém místě a předčila Milán i Tbilisi, je opravdu skvělá zpráva. Velkou roli na tom má sama pověst hlavního města, kam turisté rádi směřují, a složení týmů ve skupině. Věřím, že výsledku pomohla i naše kampaň, kterou jsme kromě Česka zaměřili i do dalších účastnických zemí," řekl Peterka.

V pražské části ME se představili také Srbové, Finové, Poláci, Izraelci a Nizozemci. Čeští basketbalisté postoupili ze skupiny do osmifinále, v němž vypadli v Berlíně s Řeckem. Titul získali Španělé.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články