Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španělsko se s Němci trápilo jen poločas, o finále si zahraje se Slovinskem

Istanbul - Basketbalisté Španělska postoupili podesáté za sebou do semifinále mistrovství Evropy. Obhájci titulu porazili v úvodním čtvrtfinálovém duelu v Istanbulu překvapení turnaje z Německa 84:72 a o finále si v souboji dvou neporažených týmů zahrají se Slovinskem. "Rysi" zvládli náročný duel s nepříjemným Lotyšskem a zvítězili po velké bitvě 103:97. Druhou semifinálovou dvojici utvoří vítězové středečních duelů Řecko - Rusko (od 17:40 na ctsport.cz) a Itálie - Srbsko (od 20:20 na ČT sport a ctsport.cz).

Radost basketbalistů Španělska
zdroj: ZUMA

Německo patřilo k nejpříjemnějším překvapením šampionátu, v osmifinále vyřadilo obhájce bronzu Francii, ale Španělsko už bylo nad jeho síly. Němci se ale drželi ve hře až do poloviny třetí čtvrtiny, kdy vedli 48:45.

Jenže zbytek čtvrtiny vyhráli Španělé 20:5, přičemž 14 bodů z této šňůry dal Marc Gasol, s 28 body nejlepší střelec utkání. Za Německo dal jen o bod méně Dennis Schröder.

Španělsko už si pak v poslední části hlídalo náskok a dovolilo mladému německému výběru zkorigovat. Španělé naposledy ve čtvrtfinále neuspěli v roce 1997 proti Rusku. Naopak Německo přišlo o šanci na první postup do semifinále po dvanácti letech.

"Musím ocenit výkon Marca Gasola ve třetí čtvrtině. Nám se zrovna střelecky nedařilo, ale on ukázal svůj velký talent a rozhodl. A také je třeba zmínit obranu Joana Sastreho, protože když hrál, dokázal zabrzdit Schrödera. Odvedl na něm skvělou práci," chválil španělský kouč Sergio Scariolo.

Slovinci jsou se Španělskem jediným neporaženým celkem turnaje a nevyzráli na ně ani Lotyši, kterým nestačil ani skvělý výkon Kristapse Porzingise. Pivot z NBA sice nastřílel 34 bodů a vytvořil střelecké maximum tohoto šampionátu, ale soupeř odolal.

V úvodu poslední čtvrtiny vedli Slovinci už o 12 bodů, pak ale právě Porzingis spolu s Davisem Bertansem předvedli stíhací jízdu a málem srovnali, jenže soupeř se v klíčovou chvíli mohl opřít o vycházející hvězdu Luku Dončiče.

Osmnáctiletý rozehrávač Realu Madrid těžkými střelami z dálky udržel vedení a spolu s hlavní oporou týmu Goranem Dragičem dotáhl Slovinsko k výhře. Dohromady dali oba tahouni 63 bodů.

Výsledky čtvrtfinále mistrovství Evropy basketbalistů:

Španělsko - Německo 84:72 (16:19, 34:33, 65:53)
Nejvíce bodů: M. Gasol 28, P. Gasol 19, Rodríguez 11, Sastre 8 - Schröder 27, Theis 15, Lo 9.

Slovinsko - Lotyšsko 103:97 (34:23, 51:55, 76:66)
Nejvíce bodů: Dončič 27, Dragič 26, Prepelič 17, Randolph 16 - Porzingis 34, Davis Bertans 23, Dairis Bertans 12, Smits 10.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články