Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Satoranský tentokrát Veselého nepřemlouval, ale přiznává: Je to obrovské oslabení

Praha – Měli spolu táhnout českou basketbalovou reprezentaci na mistrovství Evropy, jenže zatímco Tomáš Satoranský už s národním týmem trénuje, Jan Veselý se z šampionátu omluvil. Pětadvacetiletý hráč Washingtonu přiznal, že ho rozhodnutí kamaráda mrzí. Zároveň ale dodal, že jeho rozhodnutí respektuje a nezkoušel se ho přesvědčit.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Je to obrovské oslabení, protože za posledních pět let patřil k největším oporám," řekl Satoranský. "Měl náročnou sezonu a musíme jeho rozhodnutí respektovat, nebo se tím spíš nesmíme moc zaobírat a musíme se připravit v sestavě, jakou máme," dodal hráč Washingtonu Wizards.

Veselý s Fenerbahce Istanbul vyhrál Evropskou ligu a po nedávné svatbě se rozhodl dát přednost rodině a odpočinku. Zatímco trenér české reprezentace Ronen Ginzburg netajil, že teprve sedmadvacetiletého hráče nechápe, Satoranský přiznal, že se kamaráda přemluvit nesnažil.

"Tohle období, kdy jsem ho přesvědčoval, aby přijel na dvacítku, už máme za sebou," uvedl. "Má svůj život a já respektuju jeho názory a rozhodnutí. Řekl jsem mu, ať si to dělá, jak potřebuje, ale že by nám pomohl, i kdyby byl v padesátiprocentní formě," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý se z ME omluvil. Trenér Ginzburg jeho rozhodnutí nechápe

Po Veselého odřeknutí má trenér Ginzburg k dispozici prakticky jediného pivota. Proto Satoranský věří, že Ondřej Balvín projde po zranění lékařskou prohlídkou v Gran Canarii a nový zaměstnavatel mu umožní na šampionátu v Rumunsku startovat.

"Bude nesmírně důležité, aby tady Ondra byl. Je to vysoký pivot, kterých moc nemáme. Má také obrovské zkušenosti ze Španělska a Německa. Navíc by situace, že tady Honza nebude, mohl využít do budoucna pro klubovou sezonu," prohlásil Satoranský.

S Balvínem by navíc mohl oprášit spolupráci z působení v Seville. "Víme o sobě skoro všechno. Co se týče basketbalu, tak jsme spolu strávili čtyři roky v Seville a hodně času jsme byli na hřišti spolu. Byl by pro nás obrovskou pomocí na doskoku a v obraně. Přece jen mít 217 vysokého hráče, co je docela pohyblivý, dost změní vaši hru," uvedl.

Absence Veselého také výrazně mění očekávání před šampionátem, do kterého český tým vstoupí 1. září zápasem s domácím Rumunskem. "Poslední roky jsme tým táhli (s Veselým), ale byli tam i ostatní jako Pavel Pumprla, Blake Schilb, Petr Benda, kteří byli velkými oporami a teď chybí," řekl Satoranský.

"Bude to náročnější a očekávání jdou trochu dolů, ale pořád tam je vidina, že můžeme postoupit ze skupiny," přidal. "Ale nechci o tom moc mluvit, když nemáme odehraný ani jeden zápas v sestavě, ve které na mistrovství pojedeme. Po přípravných zápasech budeme moudřejší," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články