Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Děkujeme, kapitáne. Welsch uzavřel reprezentační kariéru

Kluž - Tečku za působením v reprezentačním dresu si jeden z nejlepších českých basketbalistů historie Jiří Welsch asi představoval jinak. Už před nemilosrdnou lekcí od Chorvatska v posledním utkání základní skupiny ME deklaroval, že ukončí svou kapitolu v národním týmu. A své rozhodnutí následně potvrdil.  

Jiří Welsch (číslo 9) v utkání proti Chorvatsku
zdroj: PR autor: Václav Mudra/ČBF

"Ano, byl to můj poslední zápas. V reprezentaci určitě. Uvidíme, jestli v kariéře," řekl Welsch a dodal. "Pocit, který teď mám, je smutek a trochu zklamání. Pociťuji ale také vnitřní klid z toho, že jsem pro reprezentaci udělal vše, co jsem ve své kariéře mohl. To je asi ten nejhlavnější pocit, který mě provází při odcházení."

Sedmatřicetiletý basketbalista debutoval v národním týmu v roce 1999 a hned se probojoval do nominace na kontinentální šampionát. Jako jediný z účastníků tehdejšího turnaje se představil i na letošním Euru. Reprezentační dres oblékl i na šampionátech v letech 2007, 2013 a 2015. Na posledních dvou byl dokonce kapitánem.

Už před ME Welsch věděl, že půjde o jeho poslední reprezentační akci. "Bylo několik důvodů, proč bych tu letos nemusel vůbec být. Jsou ale i důvody, kvůli kterým jsem tu chtěl být. Ten hlavní je, že jsem si v závěru kariéry uvědomil, že dres národního týmu je to nejcennější, co jsem si kdy na sebe oblékl. A že mistrovství Evropy je svátkem basketbalu. A pokud má člověk ten sport rád, neměl by si ho nechat ujít," uvedl Welsch.

"Doufám, že to pomůže i ostatním, aby si to uvědomili. Když se dostaneme do hodnocení turnaje, můžeme kritizovat tohleto, tamto, co se mělo udělat jinak. Ale hlavním faktem je, že nejsme země, která si může dovolit, aby hráči nepřijeli na takovou akci, protože se jim nechce nebo z osobních důvodů. Možnost reprezentovat je to nejvíc. Alespoň pro mě. Doufám, že si to ostatní také uvědomí," pokračoval.

Spoluhráči ho po posledním utkání překvapili v šatně, kde ho přivítali v maskách s jeho obličejem. "Přišel jsem do kabiny a všichni měli udělané moje tváře. Tak jsem je hned pochválil, že vypadají mnohem lépe než normálně. Dostal jsem míč z posledního zápasu, byli tam také moji rodiče. Bylo to příjemné překvapení, nečekal jsem to," konstatoval Welsch.

Ještě emotivnější byl pro něj den před posledním duelem. "Přišli jsme na trénink a Neno (trenér Ronen Ginzburg, pozn. autora) si mě vzal stranou a začal se mě vyptávat, jestli je to opravdu můj poslední trénink v nároďáku. Začali jsme se o tom bavit, poděkoval mi před všema klukama, během tréninku si ze mě kluci dělali srandu: tvoje poslední přihrávka, tvůj poslední koš... V tu chvíli to na mě najednou padlo," připustil.

Ilustrační foto

Někdejší hráč Pardubic se přes Spartu a Olimpiji Lublaň dostal do NBA, kde se představil jako druhý Čech v historii po Jiřím Zídkovi mladším. I když na ně navázali Jan Veselý a Tomáš Satoranský, zůstává Welsch zatím nejlepším českým basketbalistou v zámořské soutěži s 255 odehranými zápasy za čtyři sezony a průměrem 6,1 bodu na utkání.

Po angažmá v Málaze, Estudiantes Madrid a Charleroi se v roce 2012 vrátil do české ligy do Nymburku. Tam mu letos skončila smlouva a momentálně je bez angažmá. Zatím se nerozhodl, zda bude pokračovat. "Nemám jasno. To, že teď nemám žádné závazky, mi přijde docela vhod, protože každým dnem čekám narození druhého potomka," zakončil Welsch.

Patří mezi legendy, řekl šéf evropského basketbalu Novák

"Prožil dlouhou a krásnou kariéru. Měli jsme spoustu výborných hráčů a hráček, kteří se účastnili olympijských her a mistrovství světa. Jirka je určitě mezi těmi nejlepšími. I zásluhou svého přístupu, neboť byl vždy správným vzorem pro mladé. To je neměřitelná hodnota. Jedna věc je být hráčem a jiná příkladem pro kluky, kteří si říkají: 'Kéž bych jednou byl jako on.' Už teď se zařadil mezi legendy českého a československého basketbalu," míní Kamil Novák, výkonný ředitel FIBA Europe.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články