Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalisté nezačali přípravu na ME dobře a v Polsku schytali debakl

Walbrzych (Polsko) - Basketbalisté zahájili přípravu na mistrovství Evropy vysokou porážkou proti Polsku 68:101. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga, který ještě nemohl využít služeb největších hvězd Tomáše Satoranského a Jana Veselého, nestačili na zkušenějšího soupeře a prohráli s ním počtvrté v řadě. V dalším programu je naplánována odveta bez přístupu veřejnosti.

Trenérovi Ronenu Ginzburgovi vedle Satoranského a Veselého, kteří by se k reprezentaci měli připojit v příštích dnech, chyběl z nominace také pivot Ondřej Balvín. Šanci tak dostali hráči bojující o nominaci na šampionát včetně reprezentačního nováčka Michala Mareše.

Jenže Čechům vůbec nevyšel vstup do zápasu. Pauza od konce sezony se na nich podepsala a než chytli rytmus, prohrávali za pět minut 2:17. Po prostřídání se sice chytli, ale ztrátu už nedokázali snížit. A to především kvůli slabé obraně, kterou rozebíraly zejména dvě největší polské opory, Mateuz Ponitka a Damian Kulig.

Ponitka jen v první půli nastřílel 17 bodů a celkem jich za 16 minut na hřišti stihl dát 22. Kulig přidal jen o bod méně. Na české straně byli nejlepšími střelci s deseti body Lukáš Palyza a Patrik Auda.

"Dneska jsme dostali lekci v tvrdosti a efektivitě hry. Na nás bylo vidět, že si v některých fázích nejsme schopni vyhovět. Poláci byli přesní, uměli si dát přihrávku. Dá se říct, že nás smetli už na začátku zápasu a pak se dohrávalo," zhodnotil utkání Palyza.

Zlepšení nepřišlo ani ve druhé půli a ztráta většinou narůstala, než se zmenšovala. Češi dál nestíhali v obraně, celkem se dopustili 32 faulů, což Poláci potrestali 33 body z trestných hodů.

"Poslední týden jsme se na tréninku řezali, až trenér říkal, že bychom od toho měli upustit, soustředit se na čistší obranu a nedávat tam pořád ruce. S tím poselstvím jsme šli do zápasu a stejně to dopadlo tak, že máme přes 30 faulů. Pokud budeme chtít být konkurenceschopní, tak musíme přidat fyzičnost," prohlásil Palyza.

"Jsme na začátku přípravy. Netřeba z toho dělat nějakou tragédii, ale když se na to dneska reálně sebekriticky podíváme, tak se to trochu tragédii podobalo. O 33 bodů je moc. Jsme účastníci mistrovství Evropy, tak si nesmíme dovolit takhle prohrávat ani v přípravných zápasech. Neomlouvá ani to, že nám chybí někteří hráči," dodal.

Přípravné utkání basketbalistů:

Polsko - ČR 101:68 (26:13, 44:26, 76:45) Nejvíce bodů: Ponitka 22, Kulig 21, Gielo 12, Matczak 11 - Auda a Palyza po 10, Švrdlík a Kyzlink po 8. Fauly: 16:32. Trestné hody: 43/33 - 17/14. Trojky: 10:4. Doskoky: 36:33.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články