Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Majitel Clippers má doživotní zákaz působení v NBA

New York - Majitel basketbalového klubu Los Angeles Clippers Donald Sterling dostal kvůli rasistickým výrokům doživotní zákaz působení v NBA a pokutu 2,5 milionu dolarů. Komisionář zámořské soutěže Adam Silver zároveň uvedl, že se bude snažit osmdesátiletého miliardáře přimět k tomu, aby klub prodal. Jeho slova označil za hluboce urážlivá a škodlivá.

Donald Sterling
zdroj: ZUMA autor: Armando Arorizo

Vedení NBA se rozhodlo Sterlinga potrestat kvůli zvukové nahrávce jeho rozhovoru s mladou přítelkyní, které vyčítá, že dává na odiv své kontakty s lidmi tmavé pleti. Vytýkal ji například, že si modelka mexického původu dala na sociální síť Instagram svou fotografii s legendou NBA Magicem Johnsonem.

Sterling nesmí v rámci trestu chodit na zápasy NBA, má zakázáno navštěvovat i tréninky, kanceláře a veškerá zařízení svého klubu. Nesmí se podílet rovněž na žádných obchodních ani personálních rozhodnutích. "Jednotně odsuzujeme názory pana Sterlinga. V NBA prostě nemají místo," uvedl Silver.

Sterlingovy výroky vyvolaly velké pobouření nejen v NBA, kde pro nim tichými protesty vystoupili hráči Clippers i šampioni z Miami, ale odsoudil je i prezident Barack Obama. Pokuta bude rozdělena organizacím, které bojují proti diskriminaci, dodal Silver.

Sterling, jenž zbohatl na podnikání v realitách, má klub nejdéle ze všech současných vlastníků v NBA. Clippers koupil v roce 1981 za 12,5 milionu dolarů, letos ho magazín Forbes ocenil na 575 milionů dolarů. V reakci na aféru už se od kalifornského klubu začali podle médií odvracet někteří sponzoři.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články