Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Mají dostat hráči za olympiádu plat? Wade odstartoval v NBA diskuzi

New York – Basketbalista Miami Dwyan Wade rozvířil tento týden v NBA diskuzi: Mají být hráči za účast na olympiádě placeni? Ve středu se držitel bronzové medaile z olympiády z Atén a zlata z Pekingu nechal slyšet, že by reprezentanti měli plat dostat. O den později svá slova mírnil a ujistil, že hrát za národní tým stojí pro něj nade všemi penězi.

LeBron James, Chris Bosh a Dwyane Wade
zdroj: AP autor: Lynne Sladky

"Musíte hrát basketbal celé léto a co z toho máte? Nic. Myslím, že bychom měli dostávat plat za start na olympiádě," prohlásil Wade. Basketbalový turnaj v Londýně vrcholí 12. srpna a do přípravy na příští sezonu NBA zbývají jen týdny. "Obětujete hodně pro to, abyste olympiádu hráli. Jistě, chcete nastoupit, zároveň ale vaše tělo trpí. Bylo by příjemné, kdybychom dostali alespoň nějakou kompenzaci," řekl Wade.

Očekávaná opora týmu pro letošní olympiádu však ve čtvrtek svá slova korigovala. "Nechci být placen za to, že pojedu na olympiádu," uvedl. "Miluji tuto hru a jsem hrdý, že jsem Američan – to mě motivuje více než jakýkoli výdělek... Vždy pro mě byla čest být součástí americké olympijské rodiny," dodal.

Allen: Tělo přeci potřebuje pauzu

Mezitím se spustila napříč NBA výměna názorů. "Mluvíme tady o patriotismu, kvůli němuž by měli všichni chtít na olympiádě hrát. Ale tohle není zrovna nejjednodušší věc na světě. Když se udržíte dlouho v play-off, máte jenom dva tři týdny pauzy a už začíná další příprava na basketbalovou misi, která vyžaduje být v cizí zemi daleko od domova a rodiny. Je to zábava, ale vaše tělo přeci potřebuje pauzu," řekl držitel zlata ze Sydney Ray Allen. Hráč, který nefiguruje v širší nominaci na letošní olympiádu, upozornil, že hráči mají v létě spoustu jiných akcí. "V létě děláte různé kempy, máte řadu možností, jak si vydělat. Olympiáda vás o ně připraví," dodal.

Wadovi spoluhráči z Miami LeBron James a Chris Bosh se na hry těší. "Za svou zemi hraji rád. Jsem prostě šťastný, že budu zase součástí týmu," řekl James.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články