Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

\"Magic\" Johnson - dříve brilantní basketbalista, dnes úspěšný podnikatel

Lansing - S lehkostí a šibalským úsměvem na tváři pozdvihoval Earvin "Magic" Johnson, narozený 14. srpna 1959, v osmdesátých letech úroveň americké NBA. S týmem Los Angeles Lakers vyhrál pětkrát nejprestižnější basketbalovou soutěž světa, s národním výběrem pro změnu triumfoval na OH v Barceloně. Srdce fanoušků si sympatický sportovec získal mimořádnými hráčskými schopnostmi. Pověstné byly jeho brilantní přihrávky naslepo, které vedly k ochromujícím protiútokům. K tomu skvěle dribloval a dovedl rychle přihrát z obležení třeba tří protihráčů. Mistrně klamal tělem. Když soupeři očekávali přihrávku, střílel. Když naopak očekávali střelu, přihrával. Snové kariéry zanechal, když se dozvěděl, že je nakažený virem HIV. Legendární basketbalista "Magic" Johnson je nyní úspěšným podnikatelem.

Bývalý basketbalista Earvin \"Magic\" Johnson
zdroj: Wikipedia autor: Wikipedia

S přítelem Birdem se Johnson zasloužil o popularitu basketbalu

Společně s Larrym Birdem z týmu Boston Celtics, svým velkým rivalem a později také přítelem a spoluhráčem v národním týmu, se zasloužil o znovuoživení diváckého zájmu o americkou basketbalovou ligu, která se v 70. letech minulého století potýkala s prachbídnou návštěvností a nezájmem televize. Jejich vzájemné duely na palubovce, srovnávání v médiích či pořadí v žebříčcích, to vše na diváky spolehlivě zafungovalo a přitáhlo je zpět k basketbalu.

Johnson vynikal mezi svými vrstevníky svým obrovským talentem

Populární hře pod bezednými koši Earvin propadl už jako malý kluk, kdy vyrůstal s osmi sourozenci v městečku Lansing ve státě Michigan. Driblink trénoval třeba cestou na nákup nebo při jízdě na kole. Ke slavné přezdívce Magic přišel v patnácti letech po vydařeném zápase na střední škole. Když pak dovedl školní tým v domovském státě k vítězství, měl postaráno o stipendijní nabídky z univerzit. Volba nakonec padla na nedalekou Michiganskou státní univerzitu, s níž získal titul mistra vysokoškolské ligy NCAA pro rok 1979. Do NBA vydraftoval rodící se hvězdu v témže roce kalifornský tým Los Angeles Lakers.

Po boku hráčské legendy Kareema Abdula Jabbara se Magic v kanárkově žlutém dresu s číslem 32 hned v první sezoně podílel na zisku mistrovského titulu Lakers, prvního od roku 1972. Za nadprůměrné výkony v play off dokonce získal titul MVP pro nejužitnějšího hráče ligy. Do roku 1991 stanul ve finále NBA s Lakers celkem devětkrát, přičemž v letech 1980, 1982, 1985, 1987 a 1988 ligu vyhráli. Třikrát po základní části a třikrát po finále byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Dvanáctkrát ho diváci vybrali k utkání All Star Game Východ-Západ, naposledy v roce 1992.

V roce 1991 obletěla svět zpráva, že Johnson je nakažený virem HIV

To už svět oblétla šokující zpráva, že je basketbalová superstar nositelem viru HIV. Ženami obletovaný Magic ukončil profesionální kariéru a soustředil se na narození potomka. Na dění pod koši ale docela nezanevřel. S americkým "týmem snů" získal na olympiádě v Barceloně zlato a o návrat se pokusil ještě v polovině 90. let jako trenér a hráč Lakers. Pak už definitivně dostal přednost byznys.

Sportovec, jenž byl v roce 2002 uveden do Naismithovy basketbalové síně slávy a je akcionářem Lakers, nezapomíná ani na charitu. Na boj proti AIDS už věnoval přes 1,1 milionu dolarů. Od nálezu zákeřného viru v jeho těle v roce 1991, se těší dobrému zdraví. S manželkou Earlithou vychovává syna Earvina a adoptovanou dcerku Elisu. Z nemanželského vztahu má ještě dospělého syna Andrewa.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články