Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Loňský rok byl o kolektivním úspěchu, řekl po vyrovnání Welschova rekordu Satoranský

Šestým vítězstvím v anketě Basketbalista roku vyrovnal Tomáš Satoranský rekord Jiřího Welsche. Do historie se však rozehrávač Chicaga zapsal i tím, že jej na první pozici zařadili úplně všichni hlasující z řad trenérů, hráčů, vedení federace ČBF a novinářů.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistou roku je Satoranský, ženám vládla Elhotová

"Opravdu pro mě není důležité, koho překonávám. Nijak se na tuhle anketu nepoutám, vždy se snažím mít co nejlepší sezonu. Samozřejmě mi pomáhá, že jsem jediným hráčem v NBA z České republiky, to mi dává trošku výhodu," podotkl Satoranský.

Svou absolutní letošní nadvládu přisuzuje i zraněním pivota Jana Veselého z Fenerbahce Istanbul, jenž přišel i o loňské tažení českého týmu za šestým místem na mistrovství světa v Číně. "Honza byl zraněný a víceméně celý rok s tím bojoval. V opačném případě by určitě patřil k oporám Fenerbahce a jejich sezona by vypadala líp. Doufám, že to tak nebude příští rok a Honza zase bude bojovat o první místo."

"Doufáme, že se k nám připojí (příští rok) v létě, protože ho určitě budeme potřebovat do dalších bojů a našich cílů, kterými jsou olympiáda a potom (domácí) mistrovství Evropy. Soupeři jsou na nás připravení a z této pozice je to vždy těžší, než když můžete jen překvapit," přeje si Satoranský účast Veselého v červnu na olympijské kvalifikaci v kanadské Victorii.

Tomáš Satoranský v akci
zdroj: Reuters autor: THOMAS PETER

"Za to, že jsem vyhrál Basketbalistu roku, jsem rád, ale myslím si, že minulý rok byl hlavně o kolektivním úspěchu," navázal osmadvacetiletý odchovanec USK Praha, jenž byl na světovém šampionátu vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje dle fanoušků.

"Já jsem se osobně nebral za MVP mistrovství světa, přece jen jsme skončili ve čtvrtfinále. Byl to ale jeden z mých nejpovedenějších turnajů, ne-li nejpovedenější. Jak v nároďáku, tak vůbec v basketbalové kariéře," připojil Satoranský.

"Ale ten úspěch byl kolektivní. Co nás nejvíce zdobilo na mistrovství světa, bylo týmové pojetí a v každém zápase byl nějaký jiný článek, který nás podržel. Myslím, že díky tomu se naše hra líbila nejen fanouškům u nás, ale i týmům, proti nimž jsme hráli," zavzpomínal.

Hlas by dal Balvínovi, Hrubanovi nebo Bohačíkovi

Kdyby sám hlasoval, měl by trio favoritů. "Asi bych to ani nesoudil podle mistrovství světa. Jsou to tři jména - Ondra Balvín, Vojta Hruban a Jarda Bohačík. Kdybych v té trojici nefiguroval já, tak bych to dal mezi ně," vyjmenoval.

"Ondra Balvín mě překvapil, jak měl výbornou sezonu s Bilbaem. Opravdu je vidět jeho velké zlepšení od dob, kdy jsem s ním hrál v Seville. Vojta Hruban měl skvělou sezonu v Lize mistrů. Bylo by to vyrovnané a možná i dobré pro tuto anketu," doplnil Satoranský.

Tomáš Satoranský (vlevo) střílí na koš v utkání proti Clevelandu
zdroj: AP autor: Paul Beaty

V Chicagu, kam loni přestoupil z Washingtonu, měl v nedohrané sezoně v 65 zápasech NBA průměr 9,9 bodu, 5,4 asistence a 3,9 doskoku na zápas. Ve všech těchto statistikách si vytvořil ve své čtvrté sezoně v nejlepší lize světa maximum.

"Samozřejmě to byla zvláštní sezona, neovlivnilo to jen nás. Já osobně jsem měl dost náročnou sezonu, protože po tom velkém úspěchu přišlo fyzické a psychické vyčerpání," popsal své rozpoložení po bojích v Číně.

"Musel jsem se hned připravovat s novým týmem, kde jsem měl výbornou pozici, ale myslím si, že nebylo tolik sil, abych podával co nejlepší výkony. Bohužel jsem se trošku trápil, ale pevně věřím, že tohle nechtěné volno nám pomůže a budu začínat svěží," dodal Satoranský.

Cíl přípravy: vylepšit střelbu z dálky

Nyní v letní přípravě piluje střelbu z dálky. Osmadvacetiletý nejlepší český basketbalista současnosti už od roku 2016 spolupracuje s uznávaným expertem na rozvoj individuálních dovedností Stefanem Weissenböckem a letos měli při aktuální situaci ve světě ještě více času se zaměřit na detaily.

"Je to takový trend v NBA, že se všichni hráči učí střílet z dálky, přidávají ji pivoti i nestřelci. Říkáme tomu taková ekonomičtější střela. Můžu být připravený vystřelit z větší dálky a nebere mi to takovou sílu. Ta moje předchozí střelba mi je brala," řekl Satoranský.

"Jsem rád, že jsme na to měli čas. Stefanova práce je velice specifická. Člověk potřebuje trochu víc času a nepomůžou mu jen tři čtyři tréninky. Měl jsem šanci jet za ním do Bambergu, on za mnou byl v Praze. A ještě to plánujeme, je to pro mě skvělé. Strašně jsem si cenil tu spolupráci už první rok, kdy mi střelba mezi prvním a druhým rokem ve Washingtonu šla o 25 procent nahoru. Doufám, že to bude mít takovou tendenci dál," prohlásil jediný současný český zástupce v NBA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články