Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Loajální hvězda San Antonia Duncan ukončil kariéru

San Antonio (USA) - Ve čtyřiceti letech ukončil kariéru bývalý dvojnásobný nejlepší hráč NBA Tim Duncan. Během devatenácti let v elitní zámořské soutěži nehrál za jiný tým než San Antonio Spurs, jemuž pomohl k zisku pěti titulů.

Tim Duncan
zdroj: ČTK/AP autor: Eric Gay

Duncana si Spurs vybrali jako celkově prvního na draftu v roce 1997 a vybudovali kolem něj tým, jenž v uplynulých dvou dekádách vládl severoamerickému sportu. Za 19 let Duncanova působení vyhrálo San Antonio 71 procent zápasů, což byla za toto období nejlepší bilance klubů nejen z NBA, ale i z NFL, NHL a MLB.

Sám Duncan získal po premiérové sezoně ocenění pro nejlepšího nováčka a v letech 2002 a 2003 byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže. San Antoniu pomohl v letech 1999, 2003, 2005, 2007 a 2014 k mistrovským titulům, přičemž při prvních třech triumfech dostal cenu pro nejlepšího hráče finále.

Rodák z Amerických Panenských ostrovů, jenž je považován za jednoho z nejlepších menších pivotů v historii NBA, byl patnáctkrát vybrán do Utkání hvězd. Desetkrát se na konci sezony vešel do nejlepší sestavy sezony a osmkrát do nejlepší defenzivní sestavy.

Během devatenácti let v NBA si Duncan pokaždé zahrál play-off a v základní části nasbíral jako třetí hráč historie a jediný v jednom dresu více než 1000 výher. Celkově odehrál v dlouhodobé části 1392 zápasů, v nichž nastřílel průměrně 19 bodů a připsal si 10,8 doskoku. Dalších 241 duelů přidal v play-off.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články