Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Linmánie zachvátila Ameriku, NBA kraluje Asiat

New York – Velkými příběhy posedlá americká sportovní veřejnost má novou modlu. Neuvěřitelná cesta podceňovaného basketbalisty Jeremyho Lina až na palubovky hvězdami nabité NBA okouzlila celou zemi. Dokonce tak, že zastínila i jinak ostře sledovanou návštěvu budoucího čínského prezidenta u Baracka Obamy.

Jeremy Lin
zdroj: AP autor: Kathy Kmonicek

Ještě před dvěma týdny seděl Jeremy Lin na lavičce New Yorku a spal na gauči v bratrově bytě. Pak se Knicks v kritické situaci zranil Carmelo Anthony a další hvězda Amar´e Stoudemire odjela na pohřeb bratra. Šanci tak dostal nikdy nedraftovaný Lin, který do té doby nastoupil jen devětkrát jako střídající hráč, a zazářil tak, jako nikdo v NBA před ním.

V prvních pěti zápasech v základní sestavě si mladý rozehrávač s tchajwanskými kořeny připsal v průměru 27 bodů a překonal tak rekord soutěže. Ve svém čtvrtém vystoupení 38 body zničil pyšné Los Angeles Lakers v čele s Kobem Bryantem. A hlavně, dotáhl Knicks k sedmi vítězstvím za sebou a v polovině soutěže zpět na pozice, které zaručují postup do play off.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Michala Kubala

Lin vystudoval slavný Harvard, který nedává žádná sportovní stipendia a profesionální sportovce příliš neprodukuje. V NBA ho nikdo nechtěl, tři roky seděl na lavičce. Teď jsou jeho dresy největším trhákem v Americe i Číně, která hledá novou ikonu místo Jao Minga, který ukončil kariéru. "Po celé generace jsme neměli hráče, který by dokázal takhle nadchnout tuhle arénu," je přesvědčen newyorský sportovní publicista Pablo Torre.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články