Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Legenda. V NBA odpískal 2635 zápasů, teď končí

New York - NBA zažila v úterý velkou událost. Legendární rozhodčí Dick Bavetta, který pískal v zámořské lize 39 let a nevynechal jediný zápas, totiž ukončil kariéru. Do důchodu odešel čtyřiasedmdesátiletý sudí s úctyhodným číslem 2 635 odpískaných utkání. "Na to jsem nejvíc pyšný. Jestli šlo o přípravný zápas, základní část nebo play-off, nechyběl jsem ani jednou. Byla to skvělá série," loučil se Bavetta, rodák z Brooklynu. Do důchodu ho vedení soutěže posílalo už před čtyřmi lety, ale nedal se.

Dick Bavetta
zdroj: ČTK/AP

"Jeho oddanost je inspirací pro všechny činovníky v NBA," prohlásil člen vedení ligy Rod Thorn. "Jsme vděční za jeho přínos naší soutěži a přejeme mu jen to nejlepší k zaslouženému odchodu do důchodu," dodal.

Bavetta prožil s píšťalkou první zápas NBA 2. prosince 1975 v Madison Square Garden, kde řídil utkání New Yorku Knicks a Bostonu Celtics. V play off měl na kontě 270 zápasů včetně sedmadvaceti ve finále. Jako první z NBA byl rovněž delegován na olympijský turnaj v Barceloně v roce 1992.

Několikrát měl namále, že jeho série skončí. Ne kvůli zdraví, ale kvůli špatnému počasí. Když třeba byla zavřená letiště, musel si půjčit auto a hodiny přes noc nebo těsně před zápasem řídil, aby byl v hale včas. Tak například absolvoval cesty z Toronta do Clevelandu či z Chicaga do Detroitu, což je přes 450 kilometrů.

"Měli jsme ve smlouvě 82 zápasů stejně jako týmy. Ale bohužel nebyla polovina z nich domácích, takže jsme museli hodně cestovat. Byla to ale součást našeho života," uvedl Bavetta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články