Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kvůli odkládání startu NBA přicházejí hráči o miliony

Los Angeles – Původně měl za několik málo hodin v zámoří odstartovat další ročník slavné basketbalové soutěže NBA. Jenže kvůli neúspěšnému vyjednávání o nové kolektivní smlouvě se nerozjede podle některých hlasů ani do Vánoc. S každým zrušeným dnem tak hráči přicházejí o miliony.

NBA
zdroj: ISIFA/EPA autor: TANNEN MAURY

Za problémy nejslavnější basketbalové soutěže stojí neschopnost majitelů klubů a hráčské asociace domluvit se na podobě kolektivní smlouvy. Start dalšího ročníku je tak zatím v nedohlednu. "Jádro sporů je v rozdělení zisku. Celkový zisk je něco přes čtyři miliardy dolarů," vysvětluje sportovní komentátor České televize Jakub Bažant. 

Z celkového zisku šlo v minulosti na platy hráčů 57 procent, zbytek pak připadl majitelům klubů. Jenže nyní by se měli hráči uskromnit. "Úplně poslední moment, se kterým se rozcházeli s nedohodou, jsou dvě procenta. Hráči chtějí 52 procent zisku a majitelé 50, tzn. chtějí se dělit 1:1," dodává Bažant. 

Hráči přitom kvůli neřešitelným sporům a odkládanému začátku NBA přicházejí o miliony dolarů. Zato majitelé klubů si mohou podle některých hlasů mnout ruce. Výluka ligy jim totiž šetří peníze. "Pro majitele klubů je to ideální situace, protože tvrdí, že když je NBA v chodu, přicházejí o obrovské peníze, proto vlastně k této situaci došlo," uvádí zástupce šéfredaktora deníku Sport Adam Nenadál. 

Je nám líto, video expirovalo.
Výluka NBA

Adam Nenadál, zástupce šéfredaktora deníku Sport

"Hráči doteď přišli celkově o 170 milionů dolarů tím, že se zrušilo prvních 14 dní NBA. Nejlépe placené hvězdy přicházejí denně v přepočtu i třeba o milion." 

Podle studie, kterou předložili sami majitelé klubů, bylo v loňské sezóně v černých číslech jen sedm celků, zbytek ligy prodělával až desítky milionů dolarů. Loňský ročník se přitom hodnotí z hlediska televizní sledovanosti a zájmu fanoušků jako jeden z nejúspěšnějších.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články