Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kudláček buduje kariéru v NBA, v Hornets povýšil na šéfa mezinárodního skautingu

O slovo v NBA se důrazně hlásí další Čech. Na rozdíl od Tomáše Satoranského však jeho působištěm není basketbalová palubovka. Jakub Kudláček, bývalý reprezentační rozehrávač, pracuje jako skaut Charlotte Hornets, a dokonce tak úspěšně, že z něj klub basketbalové legendy Michaela Jordana udělal ředitele mezinárodního skautingu.

Jakub Kudláček
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Osmadvacetiletý rodák z Litoměřic, který musel hráčskou kariéru ukončit kvůli zdravotním potížím, začal pro Charlotte pracovat jako mezinárodní skaut v minulé sezoně. Osvědčil se natolik, že i když v létě Jordan vyměnil téměř kompletní vedení klubu včetně generálního manažera, Kudláček dostal novou smlouvu a navíc povýšil.

"Změnilo se vedení, ale pro mě se toho tolik nezměnilo. Podepsal jsem novou víceletou smlouvu v nové pozici ředitele mezinárodního skautingu. Teď už mohu plánovat v dlouhodobém horizontu," řekl Kudláček.

"Ten rok byl pro mě hodně důležitý. Zkušenost se nedá předat. Můžete studovat, kde chcete, být mentorovaný, ale jsou věci, které si musíte prožít sám. Teď jsem o rok zkušenější. Snažil jsem se odvést svou práci nejlépe, co jsem mohl. Dávám tomu všechno. A novou smlouvou ocenili, co jsem pro ně udělal," dodal Kudláček.

Jeho roční práce vyvrcholila letos v červnu draftem do NBA. "Vzhledem k tomu, že Michael Jordan má poslední slovo, musel jsem mu představit mezinárodní hráče, aby on měl co nejlepší přehled o tom, co se děje na druhé straně oceánu. Nejde tam o to prosadit své hráče. Jen prezentuji svůj názor s cílem, abychom vybrali co nejlepšího hráče pro náš tým. Všichni bojujeme za zájmy Hornets," vysvětlil Kudláček.

Charlotte nejprve draftovalo rozehrávače Shaie Gilgeous-Alexandera, kterého ale hned vyměnilo do Los Angeles Clippers za dalšího nováčka Milese Bridgese a dva budoucí výběry v druhém kole draftu. Následně Hornets vybrali rozehrávače Devonte'ho Grahama a na 55. pozici Litevce Arnoldase Kulboku, kterého sledoval právě Kudláček.

"Draftovali jsme Litevce, v čemž jsem měl prsty. Vyplynulo to z toho, že jsme se rozhodli nechat draftovaného hráče v Evropě a on je hráč s potenciálem a má na to, aby se za pár let do NBA dostal a byl platným hráčem týmu. Já jsem spokojený a myslím si, že jsme na draftu odvedli velmi dobrou práci," řekl Kudláček.

Dvacetiletý Kulboka byl v minulé sezoně zvolen nejlepším mladým hráčem Ligy mistrů v dresu sicilského celku Orlandina. V létě se vrátil z hostování do Bambergu, s kterým se 20. listopadu představí v Praze proti Nymburku.

Nyní už Kudláček sleduje další hráče. Nejen pro draft v příštím roce, ale případně i starší basketbalisty, kteří by mohli být podepsáni jako volní hráči či pozváni do Letní ligy.

"Požadavků je strašně moc. Základní pravidla jsou, aby hráč byl schopný své výkony předvádět i v NBA, kde jsou nároky jiné. V poslední době se hodně roztrhl pytel s trojkaři, k tomu jsou stále větší nároky na atletičnost, rychlost. Jak se vyvíjí basketbal, ukazuje post pivota, který se strašně změnil. Dnes má často dovednosti jak hráč z perimetru a střelba za tři body je pomalu nezbytností. A hlavní náplň mojí práce je to, abych našel to, co bude fungovat i v NBA," popsal bývalý hráč italských klubů Reggiano, Juvecaserta a Cantú.

Hráče sledoval i při zápase Ligy mistrů mezi českým mistrem Nymburkem a Antverpami. "Z Nymburku se už několik hráčů do Letní ligy či přímo NBA dostalo. A Antverpy mají také hráče z Letní ligy. Musím sledovat všechno, protože hráčů, kteří mohou naskočit do NBA, je hodně," dodal Kudláček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články