Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Královo Pole je ve finále po 24 letech, USK chce alespoň potrápit

Basketbalistky USK Praha mají na dosah osmý ligový titul v řadě, dvanáctý celkově. V cestě už jim stojí jediný soupeř KP Brno, který je naopak ve finále ŽBL poprvé od sezony 1993/94 a na premiérový titul stále čeká. Cokoli jiného než triumf USK v poměru 3:0 by bylo překvapení, ale Brňanky věří, že dokážou favorita potrápit.

Basketbalistky USK Praha
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Pražanky jdou do finále se sérií 141 vítězných zápasů v ŽBL v řadě trvající od dubna 2013, když navíc KP Brno v základní části dvakrát jasně přehrály 98:64 a 87:66. Jejich zahraniční hráčky pak mají motivaci sérii co nejrychleji ukončit, protože brzy nastupují do zámořské WNBA.

Pro USK bylo nejtěžší udržet se před finále v rytmu, jelikož poslední zápas sehrály před dvěma týdny. Hráčky tak mimo jiné o víkendu vyrazily naživo sledovat Final Four Evropské ligy v Šoproni. Předtím sehrály i přípravný zápas s juniory Sokola Pražského.

"Už před semifinále jsem měla trochu obavu, protože jsme měly dlouho volno a ztratily jsme zápasový rytmus. Ale holky byly na utkání dobře připravené a hrály s radostí. To by se mělo teď opakovat, protože po vypadnutí z Euroligy je motivace náš největší problém," řekla trenérka USK Natália Hejková.

Basketbalistky KP Brno vstupují do finálové série s cílem odehrát s favoritkami na titul důstojnou partii. "Nyní už nemáme co ztratit. Což je rozdíl oproti semifinálovým duelům s Nymburkem. Musíme ale odhodit respekt před našimi soupeřkami," uvedla pivotka Edita Šujanová.

Do finále se Brňanky probojovaly po čtyřiadvaceti letech. "Chceme odehrát v Praze i doma co nejlepší zápas a urvat nějaký skalp soupeřek. Finále bereme jako obrovskou výzvu, neboť si dobře uvědomujeme, jak kvalitní protivník s bohatými zkušenostmi a úspěchy z Evropské ligy nás čeká," poznamenal kouč Brňanek David Zdeněk.

"K úspěchu potřebujeme herní tvrdost, nemůžeme si dovolit uhnout ze žádného souboje. A také se musíme vyvarovat zbytečných ztrát míče," dodal Zdeněk, na kterého čeká v trenérské kariéře finálová premiéra.

Zajímavou příchuť budou mít finále pro Ilonu Burgrovou, která v minulých sezonách hrála za USK. Navíc oznámila, že po finálové sérii definitivně ukončí svou profesionální basketbalovou kariéru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články