Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Konečně první vítězství na Eurobasketu? Češi jdou na Nizozemce

První výhra na Eurobasketu? Pro české hráče nutně potřebná. Pokusí se ji vybojovat proti Nizozemsku v domácí skupině D na ME v Praze. Po porážkách s Polskem (84:99) a se Srbskem (68:81) jsou svěřenci trenéra Ronena Ginzburga stejně jako jejich soupeř bez vítězství. Češi ale doufají, že je na zbývající důležité boje o čtyři postupové pozice do osmifinále naladí vyhraný druhý poločas (43:38) v duelu s favorizovanými Srby. Zápas s Nizozemci sledujte od 17:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Srbsko

"Je to základ, od kterého se musíme odpíchnout, se stejnou energií jít do dalších zápasů, a myslím si, že pak můžeme třikrát zvítězit," přál si navázat na povedenou pasáž z duelu se Srby křídelník Tomáš Kyzlink. Češi potřebují zabrat, naposledy vyhráli na startu přípravy na EuroBasket na turnaji v Pardubicích, kde porazili Bulharsko (93:60) a Chorvatsko (95:83).

Od té doby inkasovali šest porážek - na Supercupu v Hamburku s Německem (90:101) a Itálií (80:96) a v generálce na ME v kvalifikaci mistrovství světa v Paříži s Francií (60:95) a v Chomutově s Maďarskem (79:82). "Šest porážek za sebou? To ke sportu patří. Musíme to hodit za hlavu, soustředit se dál a sebevědomě se vztyčenou hlavou jít do dalšího utkání. Nic jiného nám nezbývá," prohlásil hráč německého Bambergu.

"Mrzí nás to, šest prohraných zápasů žádnou dobrotu neudělá. Ale pořád máme před sebou tři zápasy, ty budou hodně důležité. A je úplně jedno, jak ty předtím dopadly, když dáme úplně všechno do těchto tří, tak máme dobrou šanci postoupit z dobrého místa. Pokračujeme dál. Myslím si, že ze zápasu se Srby, i když prohraného, si můžeme vzít pár pozitivních věcí a stavět na nich do dalších zápasů," řekl pivot Patrik Auda.

"Byly určité momenty, kdy jsme se snažili hrát rychle dopředu. Takový styl hry nám sedí, předtím tam moc rychlých protiútoků a rychlé hry nebylo a právě kvůli tomuhle to bylo lepší proti Srbům," připojil hráč japonské Jokohamy. Dnešní volný den přivítal, tým měl na programu až odpolední trénink. "Po dvou náročných zápasech pomůže (volný den) po fyzické i psychické stránce a budeme mít dost času se připravit. Potřebujeme vyhrát a od toho se odrazit dál," doplnil Auda.

S Nizozemci, kteří na turnaji podlehli Srbsku 76:100 a Izraeli 67:74, se český tým utkal naposledy na začátku srpna v generálce na EuroBasket 2014. V Nymburce vyhrál 77:68 a 65:51. Poslední výhru tehdy řídil 20 body Tomáš Satoranský, který v duelu se Srbskem odpočíval poté, co za dva týdny stihl doléčit zraněný kotník na pravé noze natolik, že mohl zasáhnout do úvodního duelu s Polskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Polsko - Česko

"Děkujeme za neskutečnou domácí atmosféru během prvních dvou zápasů. Výsledkově bohužel nedopadly podle našich představ, ale budeme se dál rvát, abychom už příště měli všichni společně větší důvod k radosti. Uvidíme se v pondělí v O2 Areně," napsal Satoranský, který v sobotu podporoval tým z lavičky a o jeho startu v pondělí zatím není jasno. "Opět se rozhodne až před zápasem, bude to záležet i dost na něm a na reálné situaci jeho kotníku," řekl asistent trenéra Jan Pospíšil.

"Stav Tomáše Satoranského je víceméně stacionární. Kotník ho trochu bolí, ale budeme doufat, že bude schopen zapojit se do hry a týmu pomůže. Věděli jsme, že dva zápasy ve dvou dnech s velkou pravděpodobností nebude moct absolvovat a nechtěli jsme riskovat, aby se to nezhoršilo," uvedl lékař týmu Pavel Říman.

Potíže měl po sobotním duelu také Vít Krejčí, ale neměl by proti Nizozemsku chybět. "Lehce se zranil a měl malý výron kotníku. Lehce trénoval a doufám, že bude připravený k zápasu," doplnil Říman.

O body Nizozemců se stará hlavně Worthy De Jong z Leidenu, který jich v úvodním utkání proti Srbům dal 28 a proti Izraeli byl s 12 také nejúspěšnější z týmu. "Mohou být nebezpeční, zatím jako my nemají výhru a papírově mohou být nejslabší ve skupině, ale jsou to běhaví atleti, aktivní, dobře doskakovali a se Srbskem se ještě sedm minut do konce drželi na dostřel," podotkl Pospíšil.

"Nejvíc nebezpeční jsou guardi De Jong a Franke, který je po zranění ruky, ale jde o velmi dobrého střelce. A pak je tam rozehrávač van der Vuurst. Tyhle tři musíme pokrýt, na podkošových pozicích můžeme mít taktickou výhodu, protože tam až na jednoho až dva borce nemají vyložené střelce. Pokud jdou s druhou vlnou, jsou hodně zatažení a naši dlouzí tak nebudou muset být v obraně clon na perimetru tak aktivní. A samozřejmě musíme vládnout na doskoku," dodal Pospíšil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články