Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Konec mise v NBA. Veselý míří do Turecka

Istanbul Český basketbalista Jan Veselý po třech sezonách opouští zámořskou NBA a vrací se zpět do Evropy. Od nové sezony bude hrát za Fenerbahce Istanbul. Turecký šampion a účastník Evropské ligy oznámil, že s ostravským rodákem podepsal dvouletou smlouvu.

Jan Veselý
zdroj: ČTK/AP

"Odchod do NBA pro mě byla velká výzva a pomohlo mi to, abych se stal hráčem, kterým nyní jsem. Ale po třech sezonách jsme začal mít potřebu vrátit se do Evropy. Dlouho jsem o tom přemýšlel a po poradě s blízkými jsem se rozhodl vrátit," řekl Veselý.

Českému hráči skončila v NBA tříletá nováčkovská smlouva. Po dvou a půl letech ve Washingtonu, který ho draftoval v roce 2011 jako sedmého v pořadí, a jaru stráveném v Denveru se rozhodl využít lákavou nabídku Fenerbahce, než aby čekal, zda po něm sáhne nějaký tým nejslavnější soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý za reprezentaci v kvalifikaci nenastoupí

Lákavý duel Satoranský vs. Veselý

Český basketbal tak bude bez svého zástupce v NBA. Zatímco Veselý ji opustil, Tomáš Satoranský ještě zřejmě o dva roky odchod do zámoří oddálil a domluvil se na smlouvě v Barceloně. Obě největší české hvězdy si tak zahrají proti sobě v Evropské lize, kde jsou Barcelona i Fenerbahce v jedné skupině.

Právě v Eurolize chce nyní turecký šampion konečně prorazit, dosud byl nejlépe ve čtvrtfinále. Slavný srbský kouč Željko Obradovič proto tým výrazně posiluje. Již přišel bývalý Veselého spoluhráč z Partizanu Bělehrad Bogdan Bogdanovič, Američané Ricky Hickman a Andrew Goudelock či jiný bývalý hráč NBA Semih Erden.

Jan Veselý:

"Zvolil jsem Fenerbahce, protože ho vede nejlepší evropský trenér, který buduje nový tým. A navíc se tu potkám se svými přáteli. Jsem opravdu nadšený a jsem připravený pomoci Fenerbahce k úspěchům."

Příchod Veselého se protahoval; první informace o předběžné dohodě se objevily už 19. července. Až dnes Fenerbahce spekulace potvrdilo a oznámilo příchod českého hráče schopného hrát na postech 3 až 5.

Volná cesta k reprezentaci

Veselý tak konečně získal angažmá, což bylo dosud jedinou překážkou jeho účasti v národním týmu, který 10. srpna vstoupí do kvalifikace o mistrovství Evropy. Je tak možné, že se druhý nejlepší český basketbalista minulé sezony po Satoranském stačí připojit k výběru trenéra Ronena Ginzburga.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články