Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Konec hvězdné Grinerové? K pašování drog se přiznala, hrozí jí až deset let

Americká olympionička i šampionka WNBA či Euroligy Brittney Grinerová se u soudu v Chimki přiznala, že ve svém zavazadle pašovala drogy. Nesouhlasí ale, že by úmyslně porušila ruské zákony. Hvězdné basketbalistce hrozí až desetileté vězení. Informují o tom tamní média i zpravodaj Reuters přítomný slyšení v soudní síni.

Basketbalistka Brittney Grinerová u soudu přiznala z pašování drog
zdroj: ČTK/AP autor: Alexander Zemlianichenko

"Chtěla bych se přiznat, vaše ctihodnosti. Ale nebyl to úmysl. Nechtěla jsem porušit zákon," citovala agentura Reuters Grinerovou, jež nález omamné látky vysvětlila balením zavazadel ve velkém spěchu. Vyžádala si také více času na přípravu výpovědi.

Grinerová byla zatčena v únoru na moskevském letišti Šeremetěvo poté, co byly v jejím zavazadle při kontrole objeveny náplně do elektronické cigarety s hašišovým olejem. Od té doby je jednatřicetiletá basketbalistka ve vazbě, jež jí byla několikrát prodloužena, naposledy do 20. prosince.

Soud její případ začal projednávat v pátek 1. července, ve čtvrtek byla do soudní síně přivedena opět v poutech. Další jednání bylo stanoveno na 14. července.

"Samozřejmě doufáme ve shovívavost soudu," citovala agentura AP advokátku Grinerové Marii Blagovolinovou. "S ohledem na okolnosti případu a osobnost mandantky se domníváme, že přiznání viny by se mělo vzít v potaz," dodala právnička. Další člen týmu obhájců Alexander Boikov zopakoval, že Grinerová přiznala držení drog, ale že látka skončila v jejím zavazadle nedopatřením při překotném balení.

Grinerová je ve vazbě přes čtyři měsíce. V minulých dnech se obrátila s prosbou o pomoc na prezidenta Joea Bidena. V emotivním dopise jej požádala, aby jí pomohl dostat se domů. Bílý dům považuje její věznění za protiprávní. Ruská strana odmítá, že by případ byl politicky motivován.

Soudní proces se koná v době, kdy jsou rusko-americké vztahy na bodu mrazu. Hráčka byla zadržena týden před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, na který USA reagovaly zavedením sankcí proti Rusku, které zase Spojené státy kritizuje za dodávání zbraní na Ukrajinu.

Vedle olympijských triumfů z Ria de Janeiro 2016 a Tokia 2020 vyhrála Grinerová dvakrát i mistrovství světa (2014 a 2018). Je také šampionkou zámořské ligy WNBA s Phoenixem (2014) i Euroligy, kterou s Jekatěrinburgem ovládla dokonce čtyřikrát (2016, 2018, 2019 a 2021).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články