Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Komplikace v boji o postup. Nymburk v Lize mistrů prohrál s Igokeou

V 5. kole Ligy mistrů se basketbalistům Nymburku nedařilo. Na palubovce klubu KK Igokea totiž prohráli 69:76 a výrazně si zkomplikovali boj o postup ze skupiny E. Českým šampionům nepomohlo v Bosně a Hercegovině ani 25 bodů nejlepšího střelce Jarricka Hardinga, za domácí dosáhlo hned pět hráčů dvojciferného počtu bodů. Nejproduktivnějším z nich byl Marco Jošilo se 14 body.

Svěřenci trenéra Aleksandera Sekuliče ztratili zápas především ve třetí čtvrtině, kterou prohráli 8:23, a připsali si třetí nezdar v soutěži. Kvůli prohře o sedm bodů mají navíc oproti Igokee v tabulce horší vzájemné skóre. První duel vyhráli doma 86:82. Pro udržení naděje na postup musí v posledním kole porazit doma Galatasaray Istanbul, jinak budou vyřazeni.

"Čekali jsme těžký zápas a to se splnilo. Věděli jsme, jaká mužstva tu před námi prohrála. V první půli jsme hráli tak, jak jsme chtěli, ale bohužel přišlo ve třetí čtvrtině příliš mnoho ztrát a nebyli jsme v útoku dostatečně přesní. V závěru jsme se sice dokázali vrátit na dostřel, ale nestačilo to. Třetí čtvrtina nás hodně mrzí," řekl Sekulič.

Je nám líto, video expirovalo.
Dobrý vstup do duelu přišel vniveč a Nymburk s Ikogeou padl

"Není už co kalkulovat. Do závěrečného utkání ve skupině půjdeme s tím, že pokud chceme postoupit, musíme vyhrát. Čeká nás těžký soupeř, asi ten nejtěžší v naší skupině, ale v nejbližší době se musíme soustředit na českou ligu a pokusit se vrátit do formy, kterou jsme měli v říjnu, před pauzou," doplnil kouč.

Nymburk měl povedený začátek a v úvodu jej táhl zejména oslavenec Demetre Rivers, který v den 26. narozenin nastřílel za necelých šest minut 11 bodů. Díky němu český mistr brzy vedl 18:9. Domácí trenér Dragan Bajič reagoval oddechovým časem a po něm se Igokea vrátila smrští devíti bodů za necelé dvě minuty zpět do utkání. Úvodní čtvrtina tak skončila těsným vedením domácích 26:25.

Bosenský celek si ve druhé části vybojoval sedmibodový náskok, ale Nymburk dobře eliminoval jeho sílu na doskocích a brzy se mu podařilo skóre otočit. Vedle Riverse táhl českého mistra hlavně americký rozehrávač Harding, jenž se v posledních čtyřech minutách druhé části postaral o všech 13 bodů. Díky jeho sérii zvrátil Nymburk stav 31:36 na 44:39. Dvojice Rivers - Harding zaznamenala v půli dohromady 36 bodů.

Ve druhé části se však hlavním hostujícím střelcům přestalo dařit a domácí díky Starksovi a Radanovovi duel otočili. Vedle 12 bodů měl třicetiletý Starks v průběhu třetí čtvrtiny také 5 zisků a 7 asistencí. Naopak Nymburk dál tápal, za úvodní čtyři minuty zaznamenal pouhé dva body a čtvrtinu prohrál 8:23. Český šampion netrefil ani jeden z pěti tříbodových pokusů.

"V první půli jsme si dokázali vytvořit střelecké pozice a proměňovat je. Ve druhé části ale Igokea vytáhla zónu a v podstatě vsadila vše na jednu kartu, že se netrefíme z dálky. To jim vyšlo," hodnotil Vojtěch Hruban.

Igokea tak vstoupila do závěrečné části s desetibodovým náskokem a trhák navýšila o dalších šest bodů. Domácí navíc prodlužovali své útoky, které se snažili zakončit tříbodovými pokusy. Ty se jim však nedařily. Nymburk se tak v závěru díky Lukáši Palyzovi a Vojtěchu Hrubanovi přiblížil na kýženou čtyřbodovou ztrátu. Jejich naději ale následně utnul trojkou Waller a domácí si již klíčový náskok udrželi taktickou hrou až do konce.

"Možná jsme měli velké oči a chtěli to vyhrát. Udělali jsme zdvojení, ale místo toho jsme dostali trojku z rohu, která potvrdila nejen prohru, ale i ten rozdíl. Je to škoda, protože nám to hodně komplikuje situaci ve skupině, ale zápas jsme ztratili někde jinde," přiznal Hruban.

V závěrečném duelu tak Nymburk bude muset 22. prosince porazit silný Galatasaray. "Není to nereálné a šance samozřejmě jsou. Bude také záležet, jestli si Galatasaray nezajistí již v dalším zápase první místo a nenechá odpočívat opory. I kdyby ale přijeli v plné sestavě, můžeme je porazit. Kdybychom to dnes udrželi na čtyřech bodech, pořád bychom však měli větší možnosti. Takhle je to dvojitá prohra," dodal kapitán českých šampionů.

KK Igokea - ERA Nymburk 76:69 (26:25, 39:44, 62:52)

Nejvíce bodů: Jošilo 14, Starks a Radanov po 12, Robinson 11 - Harding 25, Rivers 17, Palyza 11. Fauly: 16:19. Trestné hody: 14/8 - 9/9. Trojky: 8:10. Doskoky: 41:39.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články