Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

"King" se stal nejlepším střelcem NBA. Kam až LeBron vystoupá?

Očekávané se stalo realitou. Basketbalová NBA má nového historicky nejlepšího střelce ligy. Po úterním utkání Lakers s Oklahomou se jím stal legendární LeBron James. Osmatřicetiletý křídelník překonal rekord Kareema Abdula-Jabbara už 10 vteřin před koncem třetí dvanáctiminutovky. Posune "King" novou hranici 38 390 bodů až ke čtyřiceti tisícům?

Je nám líto, video expirovalo.
LeBron James překonal Abdula-Jabbara a je nejlepším střelcem NBA

Ačkoliv basketbalisté Los Angeles Lakers prohráli doma s Oklahomou 130:133, večerní duel zastínil historický okamžik jejich křídelníka LeBrona Jamese.

Osmatřicetiletá legenda vstřelila 38 bodů a zdolala tak hranici 38 387 bodů doposud nejlepšího střelce ligy Abdula-Jabbara z roku 1984.

"Je to neuvěřitelné. Cítím se strašně poctěn stát vedle legendy, jako je Kareem. Moc děkuji své rodině, bez které bych nebyl tím, kým jsem. Tohle je neuvěřitelný moment, lepší, než jaký jsem kdy mohl snít," popsal v živém rozhovoru během utkání dojatý James.

Pětasedmdesátiletý Abdul-Jabbar potřeboval v sedmdesátých a osmdesátých letech na 38 387 bodů 1560 zápasů, Jamesovi k tomu stačilo o 150 utkání méně.

"Vždycky jsem věděl, že se ten rekord dá překonat. Chtělo to jen někoho, kdo se bude stále soustředit na ofenzivu," uvedla legenda Milwaukee Bucks a Los Angels Lakers, když předala novému králi v zápase symbolický míč na počest jeho úspěchu.

"LeBronova kariéra je odrazem někoho, kdo plánoval ovládnout tuto hru. Měl kuráž a talent na to, aby vstoupil do NBA a okamžitě v ní dominoval. Představuje roli lídra, kterého lidé chtějí mít za sebou," vyjádřil se na jeho účet Abdul-Jabbar.

James popsal svoji dvacetiletou cestu v NBA jako neuvěřitelnou. "Moje kariéra připomíná horskou dráhu. Někdy jste nahoře, jindy dole. Řítíte se šílenou rychlostí, místy se vám sevře žaludek, jindy brečíte, křičíte či nemůžete dýchat. Nakonec ale vystoupíte nadšení a víte, že to chcete absolvovat znovu. Za těch dvacet let mé kariéry pro mě byla čest, že jsem si mohl dělat věci po svém a stát se součástí takové historie," svěřil se čtyřnásobný šampion.

K jeho historickému okamžiku mu poblahopřála i řada známých osobností, včetně jiných NBA es, jako je Stephen Curry či Kevin Durant. "Nikdy mě nenapadlo, že by Kareemův rekord někdo dokázal překonat," nepředstíral údiv Magic Johnson.

Slova uznání měl pro hráče, s nímž se dlouhá léta střetával jako soupeř, legendární kouč San Antonia Gregg Popovich: "LeBron je sebevědomý člověk. Ví, že je skvělý hráč. Ví, čeho dosáhl. Ale stále má svou pokoru. Neztratil ji," ocenil nového rekordmana pětinásobný vítěz NBA Popovich.

Basketbalová legenda přitom o zapsání se na nejvyšší příčky historických tabulek ani nepomýšlela. "Nikdy jsem o tom ani neuvažoval. Vždycky jsem byl spíš hráč, který prvně volí přihrávku," nechal se slyšet již dříve čtyřnásobný MVP finále nejsledovanější basketbalové ligy a aktuálně čtvrtý muž tabulek v počtu asistencí.

James "the GOAT"?

Se svým průměrem přes 27 bodů na zápas a smlouvou na další sezonu tak mnozí příznivci mohou očekávat posunutí hranice i přes čtyřicet tisíc bodů. Oživily se i debaty o nejlepším basketbalistovi historie.

"Já sám vím, co každý večer přináším a co na hřišti dokážu. Vždycky jsem měl pocit, že jsem ten nejlepší, kdo hrál tuhle hru, ale je tu také spousta jiných skvělých hráčů a jsem rád, že jsem součástí jejich cesty. Každý má svého favorita, ať o tom rozhodnou jiní," řekl James.

Žebříček top střelců NBA

1. LeBron James 38 390 bodů
2. Kareem Abdul-Jabbar 38 387 bodů
3. Karl Malone 36 928 bodů
4. Kobe Bryant 33 643 bodů
5. Michael Jordan 32 292 bodů

Jamesova sláva šla na úkor výsledku utkání

Po rekordní střele se utkání na okamžik zastavilo. Pauzy využila Oklahoma a šňůrou 12:0 získala ve čtvrté čtvrtině dvouciferné vedení. To už hráči Thunder nepustili a v hale Lakers trochu pokazili oslavy Jamesova rekordu výhrou 133:130. Shai Gilgeous-Alexander k tomu přispěl 30 body. James v poslední čtvrtině dal už jen dva body.

Ve stínu Jamesova rekordu zůstal mimořádný výkon úřadujícího MVP soutěže Nikoly Jokiče, který podruhé v kariéře stihl zapsat triple double už v prvním poločase při výhře Denveru nad Minnesotou 146:112. Jokič nakonec zaznamenal 20 bodů, 16 asistencí a 12 doskoků za pouhých 27 minut, v závěru už mohl odpočívat při vysokém vedení.

Denver totiž ovládl už první čtvrtinu 49:19 poté, co předvedl šňůru 32:2. Michael Porter dal v této čtvrtině 19 ze svých 30 bodů. Pro Denver to byla druhá nejlepší čtvrtina v historii klubu. Nuggets si rovněž 146 body a 44 asistencemi vytvořili maximum sezony.

Cam Thomas z Brooklynu potřetí za sebou pokořil hranici 40 bodů, což se mu v 21 letech povedlo jako nejmladšímu hráči v historii. Ani jeho 43 bodů ale neodvrátilo porážku Nets s Phoenixem 112:116. Thomas, který při absenci hvězd dostává větší prostor, má v posledních třech zápasech průměr 44,6 bodu na utkání. Za Phoenix dal 35 bodů Deandre Ayton.

Český reprezentant Vít Krejčí sledoval jen z lavičky, jak Atlanta prohrála s New Orleans 107:116. Za Hawks měl Trae Young 16 bodů a 16 asistencí. Pelikány táhl s 30 body Brandon Ingram.

Výsledky NBA

Brooklyn - Phoenix 112:116, Denver - Minnesota 146:112, LA Lakers - Oklahoma City 130:133, Memphis - Chicago 104:89, New Orleans - Atlanta 116:107, Orlando - New York 98:102.


Zdroj
ČTK, NBA, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články