Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

K senzačnímu postupu chyběl krůček, USK podlehl Kursku v prodloužení

Jekatěrinburg - Navázat na nečekaný triumf Fenerbahce Istanbul se sice basketbalistkám USK Praha nepodařilo, ale s favorizovaným Kurskem odehrály více než rovnocennou partii. V základní hrací době vedly české mistryně ještě dvě sekundy před koncem o jeden bod. Soupeř však zásluhou tresného hodu vyrovnal a během prodloužení strhl vítězství na svou stranu. Utkání skončilo výsledkem 87:80. 

Utkání USK Praha - Orenburg
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

USK těsně prohrál i třetí zápas s Kurskem v letošní sezoně, ale na semifinále si schoval bezpochyby nejlepší výkon. Skvěle bránil a v útoku zářila Candice Dupreeová, která 39 body vytvořila rekord tohoto ročníku Euroligy i střelecké maximum Final Four. Dvě vteřiny před koncem druhé půle nicméně český tým dovolily soupeřkám vyrovnat a v prodloužení už neměl dost sil.

"Hrály jsme velmi solidní zápas, bohužel s koncovkou pro soupeře. S obrovským favoritem jsme se držely do posledních sekund. Nebýt faulu dvě vteřiny před koncem, postoupily bychom. V prodloužení už jsme na to neměly. Hrozně to mrzí, protože jsme byly velmi blízko," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

Pražankám vyšel výborně vstup do zápasu. Činila se především Dupreeová, která podala mimořádný výkon a obrana Kursku si s ní vůbec nevěděla rady. Zvláště těžila ze spolupráce s rozehrávačkou Laiou Palauovou, jež při poslední sezoně v Eurolize měla velkou motivaci a blýskla se 13 asistencemi.

Přesto USK ruskému týmu výrazněji neodskočil. Do druhé půle ovšem vtrhly hráčky z hlavního města ve velkém stylu a rychle získaly osmibodové vedení. Přispěla k tomu do té doby velmi dobře bráněná Sonja Petrovičová. Navíc se do problémů s fauly dostaly obě hvězdy soupeře Angel McCoughtryová a Nneka Ogwumikeová. Španělský kouč Lucas Mondelo je musel začít šetřit.

Kursku to paradoxně spíše pomohlo a začal hrát týmověji. Do konce třetí čtvrtiny dokázal snížit manko na jediný bod a oba celky se poté střídaly v těsném vedení. USK pomohla i Kateřina Elhotová, která v prvním euroligovém utkání po mateřské pauze dala šest bodů.

České šampionky se 50 vteřin před koncem druhého poločasu dostaly po nájezdu Marty Xargayové do jednobodového vedení. Aneta Šteinbergaová navíc mohla deset vteřin před závěrečnou sirénou dokonce rozhodnout, volná trojka ale skončila jen na obroučce a esa v rukávu měl Kursk. Tatiana Vidmarová však proměnila jen jeden trestný hod a zápas dospěl do pětiminutového prodloužení.

V nastavené pětiminutovce už dominovala dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa McCoughtryová, s 28 body nejlepší střelkyně ruského velkoklubu. USK už neměl dostatek sil na zvrat. Stejně jako loni jej tak čeká boj o bronz.

"Je to velké zklamání, prohrát takovým způsobem. Nepovedlo se nám dobře rozehraný zápas dotáhnout, ale i tak na sebe můžeme být pyšné. Proti tak skvělému týmu jsme se rvaly o vítězství až do úplného konce a dostaly jsme Kursk pod velký tlak," hodnotila Marta Xargayová, s 16 body druhá nejlepší střelkyně pražského družstva.

Fenerbahce si zajistilo třetí finálovou účast v historii

Dvě bitvy o titul (2013, 2014) prohrály. Letos budou mít basketbalistky istanbulského Fenerbahce další šanci přepsat klubové dějiny. V semifinále totiž překvapivě vyřadily domácí Jekatěrinburg po vítězství 71:60..

Ruský tým se do Final Four probojoval podesáté za sebou, tituly však získal jen dva. Loni roli favorita potvrdil, ale tentokrát prvenství neobhájí. V první půli sice držel zásluhou hvězdné Diany Taurasiové těsné vedení, k vítězství nicméně nestačilo ani jejích 26 bodů.

Po poločase totiž nastala výrazná změna. Obrana Jekatěrinburgu přestala fungovat a Fenerbahce šňůrou 11:0 získalo vedení. Vydařená koncovka třetí čtvrtiny ještě udržela domácí ve hře, jenže rozjetý turecký celek další obrat nedovolil.

Hlavní měrou se na tom podílela Jantel Lavenderová, která zaznamenala 21 bodů a deset doskoků. S Candice Parkerovou navíc eliminovala silné pivotky soupeřek. Maďarská reprezentantka Alexandria Quigleyová přidala 17 bodů.

Final Four Euroligy basketbalistek v Jekatěrinburgu - semifinále:

Dynamo Kursk - ZVVZ USK Praha 87:80 po prodl. (24:26, 46:44, 60:61, 77:77)

Nejvíce bodů: McCoughtryová 28, Vadejevová 18, Cruzová 9 - Dupreeová 39, Xargayová 16, Petrovičová a Kateřina Elhotová po 6. 

Fenerbahce Istanbul - Jekatěrinburg 70:61 (10:14, 28:33, 49:46)

Nejvíce bodů: Lavenderová 21, Quigleyová 17, Veramejenková 13 - Taurasiová 26, Baričová 11, Grinerová a Toliverová po 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články