Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jokič poslal Denver triple doublem do finále NBA a překonal Chamberlaina

Poprvé v historii si finále NBA zahraje Denver. Basketbalisté Nuggets totiž zvítězili ve čtvrtém utkání finále Západní konference na palubovce Los Angeles Lakers 113:111 a sérii opanovali 4:0 na zápasy. Zasloužil se o to především pivot Nikola Jokič, který zaznamenal 30 bodů, 14 doskoků a 13 asistencí. Srb se zároveň postaral také o vítězný koš 51 sekund před koncem. Poraženým nepomohl ani skvělý výkon LeBrona Jamese (40 bodů, 10 doskoků a 9 asistencí).

Nikola Jokič z Denveru střílí na koš přes LeBrona Jamese z LA Lakers
zdroj: REUTERS

Denver je v nejprestižnější basketbalové lize 47 let a nyní bude poprvé bojovat o trofej. "Je to neuvěřitelné. Píšeme tu historii. Musíme si ale udržet naše nastavení mysli a nezačít být nervózní, že je titul blízko," řekl rozehrávač Jamal Murray, který pomohl k postupu 25 body, Aaron Gordon jich přidal dvaadvacet.

Lakers přitom ovládli první poločas a vedli až o 15 bodů. James dal za první dvě čtvrtiny 31 bodů, přičemž v play-off nikdy do půle více bodů nenasbíral. Do třetí čtvrtiny však vstoupil Denver šňůrou 18:4 a byl zpět ve hře. Dvě minuty před koncem vedli Nuggets o čtyři body, ale Anthony Davis čtyřmi trestnými hody srovnal.

Jednapadesát sekund před koncem ovšem zápas rozhodl Jokič nájezdem do koše. James se ještě snažil o vyrovnání, ale při dvou pokusech neuspěl. Jokič překonal osmým triple doublem rekord Wilta Chamberlaina z roku 1967 v počtu triple doublů v jediném play-off.

"Pochopili jsme, co je v sázce. Nechcete dát týmu s LeBronem Jamesem jakoukoli šanci si myslet, že sérii může otočit. Způsob, jakým jsme vstoupili do třetí čtvrtiny, mi ukázal, jak dospělým týmem jsme. A že máme vše pro to, abychom mohli pomýšlet na cíle nejvyšší," řekl trenér Denveru Michael Malone. "Nemohu být na svůj tým více pyšný," dodal.

Denver čeká na soupeře pro finále. Velmi blízko je Miami, které vede nad Bostonem 3:0 na zápasy a může sérii také ukončit nejrychlejším možným způsobem.

James: Nebýt ve finále mě nebaví

James po konci Lakers čelil na tiskové konferenci otázkám ke své další kariéře. "Musím si vše pořádně promyslet. Uvidíme, co se stane. Nevím. V této fázi kariéry nehraji o nic jiného než o titul. Nebýt ve finále mě nebaví," řekl rezolutně.

Na příští sezonu má čtyřnásobný šampion ligy i čtyřnásobný MVP finále smlouvu s Lakers na 46,9 milionu dolarů, na další pak opci. V NBA zatím odehrál 20 sezon.

Finále Západní konference play-off NBA – 4. zápas:

LA Lakers – Denver 111:113, konečný stav série 0:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články