Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Je tvrdý, ale musíme ho zastavit, řekl Kovář o Obasohanaovi

Podruhé nastoupil za reprezentaci, poprvé si připsal body, ale výhra z toho nebyla. Pivot Luboš Kovář proto bude na sobotní utkání českých basketbalistů v "bublině" ve Vilniusu s Litvou po porážce 74:94 vzpomínat se smíšenými pocity. Další body bude chtít přidat v dnešním závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Belgii, v kterém se budou Češi snažit ubránit i rozehrávače Retina Obasohana, Kovářova spoluhráče z Nymburka. Utkání Česko – Belgie můžete sledovat od 15:25 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

"Doufám, že na něj něco vymyslíme a nebude tak nezastavitelný jako minule nebo ve včerejším zápase. Teď má ale celkově dobrou formu," řekl Kovář o Obasohanaovi, který v sobotu Belgii k postupové výhře nad Dánskem 88:65 pomohl 19 body. O bod méně si připsal při listopadovém vítězství nad českým týmem 90:62.

"Když jsme odjížděli, tak nám trenér říkal, že ho máme zastavit, ať je jakkoliv tvrdý. Ať si s námi nedělá, co chce, jako minule. Petr Šafarčík říkal, ať mu dáme a porazíme je, aby si o sobě moc nemyslel," uvedl dvacetiletý Kovář k debatám v nymburském týmu.

Při absenci Ondřeje Balvína z Bilbaa či Patrika Audy z Jokohamy se zařadil Kovář proti Litvě do sestavy národního týmu poprvé od loňského únorového debutu v Pardubicích proti Dánsku. Tehdy se radoval z výhry 75:71, tentokrát si při porážce odnesl aspoň první dva body. Do hry se dostal ve třetí čtvrtině a strávil na hřišti přes devět minut. Po obranném doskoku litevskou hvězdu Jonase Mačiulise otravoval tak dlouho, až se hráč AEK Atény po mladém Čechovi ohnal loktem a trefil ho do obličeje.

"Trenér nám říká, že když někdo doskočí míč, tak u něj máme počkat a co nejvíc ho zdržovat pod košem, abychom zabránili rychlému protiútoku. Mě to v tu chvíli napadlo a vyplatilo se to. Soupeř ten můj nátlak trochu neunesl a asi mu trochu bouchly nervy. Nevím, proč to takhle udělal. Mohl v klidu přihrát vedle, ale radši se ohnal loktem," popsal Kovář.

Po následném vyhození z autu a sehraném signálu zůstal Kovář pod košem sám a skóroval. "Ani jsem neměl nervy, abych to proměnil. Nevěděl jsem ale, kde se můj obránce zpozdil. Až na videu jsem viděl, že tam někde zakopl, takže jsem měl ještě dost času. Chtěl jsem jít rychle nahoru, aby mě nezblokoval," podotkl Kovář. "Pár zpráv z domova bylo. Gratulovali mi, že jsem dal první koš v reprezentaci, ale nic velkého to nebylo."

Přidat další mohl i ve čtvrté čtvrtině, ale s průnikem pod koš neuspěl. "Ten nájezd jsem mohl proměnit. Něco mě tam ale vykolejilo. Někdo mi potom říkal, že to byl faul, ale to už je teď jedno. To byla škoda," prohlásil k akci, po které úspěšně zakončil Šimon Puršl.

Kovář se i přes svých 204 centimetrů musel v utkání potýkat pod košem s výškovou převahou soupeře. "Je vždycky těžké hrát proti vyšším hráčům. Chce to hodně síly a dostávat se před ně, aby na ně nešlo přihrát. Myslím, že jsem na to docela zvyklý teď z Nymburka," dodal Kovář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články