Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jao Ming ukončil kariéru

Šanghaj - Čínský basketbalista Jao Ming ukončil kariéru. Třicetiletý pivot Houstonu jako důvod uvedl zdravotní potíže, kvůli kterým v posledních šesti letech v NBA vynechal 250 zápasů. O konci kariéry 229 cm vysokého Jao Minga se mluvilo delší dobu a jeho rozhodnutí není překvapivé.

Zdravotní problémy měl Jao Ming od sezony 2005/2006, trápily ho zejména zlomeniny obou nohou. Kvůli zraněním vynechal celou sezonu 2009/2010 a v uplynulém ročníku odehrál za Rockets jen pět zápasů.

Jao Ming oznámil konec kariéry na tiskové konferenci v Šanghaji. Spolu s ním se jí zúčastnili také jeho rodiče a manželka Jie Li s dcerou Jao Čchin-lej. Nechyběl ani generální manažer Houstonu Daryl Morey, který musel požádat vedení NBA o výjimku, protože kvůli výluce mají funkcionáři zakázaný kontakt s hráči.

Jao Ming:

0"Posledních šest měsíců pro mě znamenalo nesnesitelné čekání. Neustále jsem přemýšlel o budoucnosti… Dnes proto oznamuji, že oficiálně končím s basketbalem. Jedny dveře se zavírají, druhé se však otvírají."

Čínská televize při této příležitosti vysílala pětihodinový blok věnovaný prvnímu čínskému hráči v NBA, včetně devadesátiminutového přímého přenosu z tiskové konference. Novináři se museli dostavit dvě hodiny předem a všichni byli podrobeni přísným bezpečnostním prohlídkám.

Jao Ming přišel do NBA v roce 2002. Během osmi sezon nasbíral v průměru 19 bodů a 9,2 doskoku a osmkrát byl vybrán do prvního týmu pro Utkání hvězd. V Číně se stal hvězdou první velikosti a zámořské soutěži přinesl ve své vlasti velkou popularitu.

Nejvyšší basketbalista světa Jao Ming
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články