Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

James táhne Cleveland za titulem, nad Golden State vede už 2:1

Cleveland – Třetí duel finále NBA patřil Clevelandu, který zvítězil nad Golden State 96:91 a je v půli cesty za premiérovým titulem. LeBron James pomohl Cavaliers k vedení 2:1 v sérii čtyřiceti body, celkem jich má na kontě v tomto finále už 123, což je nový rekord ligy.

James se přiblížil titulu s Clevelandem
zdroj: ČTK/AP

Tým Cavaliers v úterním utkání ani jednou neprohrával, přesto bylo k vidění opět dramatické finále. Poprvé v sérii se nicméně nemuselo rozhodovat až v prodloužení. V první půli pokračovalo trápení nejužitečnějšího hráče sezony Stephena Curryho, který měl v poločase na kontě pouze tři body a jeho Warriors prohrávali 37:44. Po změně stran se hráčům Golden State stále nedařilo v ofenzivě a náskok domácích narostl až na 20 bodů.

"Jsme příliš dobří na to, abychom hráli takhle špatně," řekl při oddechovém času ve třetí části trenér Golden State Steve Kerr. Ten se ve druhé půli rozhodl dát větší prostor Davidu Leemu, s ním se Warriors zlepšili v útoku a začali soupeře dotahovat. Střelecky se chytil Curry a po jedné z jeho sedmi úspěšných trojek prohrávali hosté dvě minuty a 45 sekund před koncem už jen 80:81.

V tu chvíli domácí z útlumu probudil australský bojovník Matthew Dellavedova, jenž se prosadil těžkou střelou v pádu s faulem a přidal i trestný hod. Na druhé straně se netrefil Draymond Green a James přesnou trojkou navýšil na 87:80.

Koncovka přinesla řadu chyb na obou stranách. Curry ale proměnil tři těžké trojky a vykřesal naději pro svůj tým, jenže domácí podržel na čáře trestného hodu James. Lídr, který se vrátil do Clevelandu před touto sezonou z Miami se dvěma tituly, si připsal se 40 body i 12 doskoků a osm asistencí.

"Prožíváme historické chvíle a spoluhráči mě potřebují. Je to moje práce, vést a učit ty kluky, křičet na ně a pak jim říct: OK, pojďme se chystat na další zápas," řekl James. Z jeho parťáků si Dellavedova zlepšil osobní rekord na 20 bodů. Výstrahou pro Cavaliers však může být fakt, že do hry zasáhlo pouze osm hráčů a z nich jen šest odehrálo více než 11 minut.

Warriors vedl Curry s 27 body, André Iguodala přidal 15 bodů a Klay Thompson o jeden méně. Dá se předpokládat, že v příštím utkání dostane více prostoru nejlépe placený hráč týmu Lee, který za 13 minut stihl 11 bodů. Při jeho účasti na hřišti byli hosté 17 bodů v plusu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články