Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

James si to ve finále rozdá s bývalým týmem. Po Lakers postoupili také Heat

Soupeřem Los Angeles Lakers ve finále NBA budou basketbalisté Miami Heat. Tým z Floridy v šestém semifinále udolal Boston 125:113 a do finále se probojoval poprvé od roku 2014, kdy v jejich dresu zářil LeBron James, jemuž nyní budou čelit. James pomohl Lakers ukončit sérii s Denverem o den dříve.

Basketbalisté Miami s trofejí pro vítěze Východní konference NBA
zdroj: ČTK/AP/ autor: Mark J. Terrill

Po základní části bylo Miami až páté, ale dokázalo vyřadit tři týmy, které skončily před ním. Nejprve čtvrtou Indianu, pak nejvýše nasazené Milwaukee a nyní i třetí Boston. Nedojde tak na souboj dvou nejúspěšnějších týmů historie NBA Bostonu a Lakers.

Celtics přitom dělali vše pro to, aby semifinálovou sérii prodloužili. Hned čtyři jeho hráči se dostali na dvacet bodů a devět minut před koncem vedli o šest bodů. Jenže pak začal úřadovat hrdina předchozího duelu Tyler Herro, který pěti body strhl své spoluhráče a následně dalšími šesti body přispěl ke šňůře 13:0, která přinesla Miami náskok 14 bodů do posledních tří minut. Boston už neměl nárok na zvrat.

Klíčovou postavou Miami ale byl pivot Bam Adebayo, který zaznamenal 32 bodů a 14 doskoků. Jimmy Butler přidal 22 bodů a 8 asistencí, Herro 19 bodů a 15 body přispěl zkušený veterán Andre Iguodala, který si zahraje finále NBA už pošesté v řadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Miami vyřadilo Boston a zahraje si s Lakers finále

"Byla to skvělá série. Oba týmy byly velmi vyrovnané a nedivil bych se, kdyby se rozhodovalo až v sedmém zápase. Ale nám vyšla koncovka a zvládli jsme postoupit už teď. Opravdu jsme poctěni, že jsme mohli hrát takovou sérii a že máme možnost hrát finále. Jsme na to připraveni a těšíme se," řekl trenér Eric Spoelstra.

S Miami postoupil do finále už popáté za posledních 10 let, předtím to bylo v letech 2011 až 2014. O titul Heat bojovali i v roce 2006 a jsou tak jediným týmem, který si za posledních 15 let zahraje finále už pošesté.

Bostonu nepomohlo ani 24 bodů a 11 asistencí Jaysona Tatuma, 26 bodů Jaylena Browna a 20 bodů Kemby Walkera a Marcuse Smarta. V semifinále NBA tak Celtics skončili potřetí za poslední čtyři roky.

"Miami si zaslouží uznání. Jsou velmi silní fyzicky, odolní a velmi, velmi chytří. Ukázali, že jsou nejlepší tým Východu a zaslouží si být ve finále za to, jak play-off odehráli," uvedl bostonský kouč Brad Stevens. "Nemáme čeho litovat. Bojovali jsme, ale Miami bylo zkrátka lepší. Tihle kluci jsou prostě opravdu dobří a zasloužili si to," souhlasil Walker.

Play-off NBA v Orlandu:

Finále Východní konference - 6. zápas:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články