Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Italové nebyli pro Američany překážkou. V semifinále jsou také Srbové, které táhl Bogdanovič

Světový šampionát basketbalistů dospěl do čtvrtfinálové fáze. Úvodní souboj zvládli lépe Srbové, kteří přehráli Litevce 87:68. Hlavní podíl na postupovém výsledku měl Bogdan Bogdanovič, autor 21 bodů, tří asistencí a čtyř doskoků. V bojích o medaile se představí také Spojené státy, Američané porazili Italy jednoznačně 100:63. Přímý přenos utkání Německo – Lotyšsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve středu od 10:35, duel Kanada – Slovinsko od 14:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Litva - Srbsko

Už první poločas Srbům vyšel téměř dokonale. Těsné skóre vydrželo do druhé čtvrtiny, v jejím průběhu ale zástupci z Balkánu soupeřům odskočili a zřejmě klíčový náskok dokonali v závěrečné minutě. Za stavu 46:38 si vzal míč Bogdanovič a dalekonosnou trojkou zvýšil v posledních sekundách na 49:38.

Litevci se poté sice dokázali přiblížit na rozdíl pěti bodů ve třetí čtvrtině, ale na víc se nezmohli. V pohodě a týmově hrající Srbové poté pohodlný náskok získali zpět a ještě ho navýšili. V závěru vedli dokonce o 25 bodů.

Srbům se tak podařilo vylepšit výsledek z minulého šampionátu. Před čtyřmi roky bylo čtvrtfinále jejich konečnou na turnaji. Naopak Litevci v play-off mistrovství světa v roce 2019 mezi nejlepší osmičkou chyběli, v roce 2014 skončili čtvrtí.

"Jak je vidět, ta výhra nad Američany nic neznamená. Už je to jen součást historie. Šanci získat medaili jsme ztratili," řekl podle agentury AP zklamaný Tadas Sedekerskis, který byl se 14 body nejlepším litevským střelcem proti Srbsku.

Na jedné židli na srbské lavičce byl přehozený dres Boriši Simaniče, který minulý týden v zápase proti Jižnímu Súdánu inkasoval úder do zad a v neděli mu lékaři při operaci odebrali poraněnou ledvinu.

"Ráno nám poslal sms. Napsal: Hele, hoši, jsem po dvou operacích v pořádku. Nic mi není. Prostě vyhrajte. Se mnou si hlavu nelámejte a zvládněte to," uvedl Bogdanovič. "To byla obrovská vzpruha a příval energie. Takže díky, Borišo. Tohle bylo i pro něj," dodal.

Italové drželi s favority krok jen v první čtvrtině, ale už od konce úvodní části přebírali vývoj zápasu na svou stranu Američané. Po první půli vedli zámořští zástupci 46:24 a zbytek zápasu si bezpečně hlídali. Nakonec stihli pokořit stovku, přičemž nejvíce se činil v ofenzivě Mikal Bridges, autor 24 bodů. Osmnáct bodů přidal Tyrese Haliburton z Indiany.

"Chtěli jsme hned od rozskoku nastavit tón zápasu a donutit je hrát naším tempem. Prostě jsme se snažili hrát kvalitně 40 minut," řekl Haliburton, jenž proměnil šest z osmi tříbodových pokusů.

Srbové narazí v semifinále na lepšího z dvojice Kanada – Slovinsko, Američané se střetnou s vítězi zápasu Německo – Lotyšsko.

Mistrovství světa basketbalistů – čtvrtfinále:

Litva – Srbsko 68:87 (25:24, 38:49, 55:73)
Nejvíce bodů: Sedekerskis 14, Jokubaitis 13, Brazdeikis a Valančiunas po 11 – Bogdanovič 21, Petrušev 17, Jovič 11.

USA – Itálie 100:63 (24:14, 46:24, 83:44)
Nejvíce bodů: Bridges 24, Haliburton 18, Reaves 12 – Fontecchio 18, Tonut 11, Spissu 8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články